„Калашников“ започна серийни доставки на катери за специалните сили на руското министерство на отбраната

Концернът „Калашников“ е започнал серийни доставки на транспортно-десантни и щурмови катери за специалните сили на Министерството на отбраната на Русия. Това заяви в сряда генералният директор на концерна Алексей Криворучко, предаде ТАСС.

„През 2015 г. катерите успешно преминаха тестовете и бяха приети от руската армия. Според своите технически характеристики и оборудването си, на нашите катери не отстъпват на чуждестранни аналози, но да спечелят много от изгодната цена“, каза той.

Транспортно-десантният БК-16 и щурмовият катер БК-10 са разработени от концерна по собствена инициатива в сътрудничество със специалистите на силови структури. Екипажът на БК-16 се състои от двама души, и може да превозва 19 бойци. Катерът е в състояние да постига скорост от 42 възела, а запаса от ход е над 400 мили. Максимална скорост на щурмовите катери БК-10 е не по-малка от 40 възела, екипажът е двама души и може да пренася 10 бойци.

Както бе обяснено от „Калашников“, катерите са разработени за общи бойни задачи, те осигуряват високоскоростно десантиране на щурмови групи за действия на брега, осигуряват огнева поддръжка на групите за специални операции и морската пехота, а също така може да се използват за патрулни, саботажни и противодиверсионни операции.

БК-10 и БК-16 могат да бъдат снабдени с оръжейни системи според специфичните изисквания и цели, по-специално, на БК-16 може да бъде оборудван с четири картечници с калибър 7,62 мм в комбинация с оръжеен модул снабден с 2 картечници калибър 12,7 мм, или с гранатомет калибър 40 мм.