Доналд Тръмп и Владимир Путин СНИМКА: РОЙТЕРС

Доналд Тръмп и Владимир Путин СНИМКА: РОЙТЕРС

Как ще отвърнат Москва и Брюксел на антируските санкции на Вашингтон

Публикувано от:

“На какъв кръстопът ще застане Русия”, ако утре Конгресът на САЩ одобри подготвения нов пакет от антируски санкции, разсъждава в редакционен материал “Газета”.

След решаващото гласуване американските санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея вече няма да произтичат само от президентски укази, които държавният глава може да отмени, а ще добият статут на закон. Подпише ли Доналд Тръмп документа, перспективите за анулиране на антируските санкции ще бъдат забравени за дълги години, предава БТА.

“Може да си приказваме колкото щем, че Русия се е нагодила към санкциите в икономически план. Много се променя обаче самото качество на живота. Дори ако икономически – макар скромничко и бедничко, – страните могат да живеят в условия на санкции с години и десетилетия, за никакво развитие не може и дума да става”, пише електронният вестник, цитиран от Би Би Си.

В сравнение със Съветския съюз днешна Русия е по-уязвима за санкции, тъй като много технологии са тясно обвързани със Запада, посочва той.

“Русия всъщност се изправя пред дилема: ще живеем ли отново години наред с тази икономическа усмирителна риза от санкции или все пак ще бъде избран по-гъвкав курс за политическа маневра с оглед развитие на страната”, се казва в статията. Широките маси в Русия неизбежно ще схващат все по-трудно защо началството се перчи с кампанията за заместване на вноса с родно производство.

Изданието вижда “на хоризонта да изплуват сенки от плановата икономика – експерти предлагат още от днес да се регулират цените на храните, което винаги предизвиква недостиг и само вдига цената им “изпод щанда”. Русия може да се върне към крещящата икономическа неефективност на Съветския съюз, довела до загуба в оръжейната му надпревара със Запада, предупреждава “Газета”.

Вече са разработени препоръки за ответни мерки срещу новите антируски санкции на САЩ, ако те засегнат интересите на европейски компании, пише “Ведомости”. Вестникът припомня, че за това прикани шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

“Спешната разработка на такива препоръки демонстрира дълбоката загриженост на ЕС, че новите санкции може да ударят европейските енергийни компании, работещи по общи проекти с Русия, включително по проекта за газопровод “Северен поток-2”, отбелязва всекидневникът.

Ако САЩ втвърдят антируските си санкции, без да се съобразят с интересите на ЕС, Брюксел ще отвърне до няколко дни. Европейската комисия не изключва да бъдат приети нови закони, чрез които американските санкции ще може да не се признават или да не бъдат изпълнявани условията им.

“Това е безпрецедентно изостряне на разногласията между Европа и САЩ по повод антируските санкции, откакто бяха наложени през 2014 г.”, се казва в редакционен коментар на тази тема от “Ведомости”.

Политологът Владимир Фролов смята, че поради недостиг на време Европа не може да издейства от САЩ промени в законопроекта, но Брюксел вероятно ще изтръгне от Доналд Тръмп обещания да не ги прилага, заплашвайки с ответни мерки по линия на Световната търговска организация.

ЕС е против втвърдяване на санкциите, защото Русия поддържа с водещите страни в общността принципно различни икономически отношения, отколкото със САЩ. В тях има реална взаимна зависимост, която налага да се разграничават политическите търкания от корпоративните интереси, коментира европеистът Тимофей Бордачов.

Източник: 24chasa.bg