Как да се четат информациите за руски обстрел на болници

Както се и очакваше, САЩ и съюзниците им засилиха медийното настъпление срещу Русия и Сирия на собствения си информационен терен, пише във вторник (16 февруари) „На Линия“ по повод последните обвинения срещу руската авиация за бомбардирани болници и училища в Сирия.

„Както гласи предварително съгласуваното съобщение на „Лекари без граници“, турското правителство и генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, в понеделник при съвместни въздушни удари на сирийската армия и руската авиация са бомбардирани редица болници и училища в северната част на Сирия. По техни изчисления са загинали 50 души, а Турция, която е известна със своя хуманизъм, обвини Русия във военни престъпления. Бан Ки Мун, както обикновено, заяви, че е шокиран“, пише изданието.

Въобще генсекът на ООН се шокира доста избирателно, коментира „На линия“. И предлага списък на избрани „шокове“ на Бан Ки Мун:

24 август 2015 г. Бан Ки Мун е шокиран от престъпленията на ИДИЛ в Палмира.

17 август. Бан Ки Мун е шокиран от съобщението за взрив в столицата на Тайланд.

11 юни. Бан Ки Мун е шокиран от нападението срещу турското консулство в Мосул.

9 май. Бан Ки Мун е шокиран от жестокостта на конфликта в Сирия.

20 април. Бан Ки Мун е шокиран и съкрушен от корабокрушенията край бреговете на Либия.

1 март. Бан Ки Мун е шокиран от убийството на Немцов.

19 февруари 2014 г. Бан Ки Мун е шокиран от събитията в Киев.

23 август 2013 г. Бан Ки Мун е шокиран от съобщението за използване на химическо оръжие в Сирия.

Бан Ки Мун, обаче, не се шокира нито от убитите деца в Донбас, нито от убитите деца в Йемен. А когато миналата година американската авиация разруши болницата в афганистанския град Кундуз (19 убити лекари и пациенти), генсекът на ООН се изказа доста сдържано: „Необходимо е инцидентът да се разследва и да на виновните да бъде потърсена отговорност. Болниците и медицинският персонал се намират под защитата на международното хуманитарно право“, припомня медиата.

„Несъмнено хирургически точна война с използването на артилерия и авиация не може да има. Жертвите сред цивилното население са неизбежни, затова войната е трагедия по дефиниция. Само че избирателното истеризиране на фактите с участието на поръчкови медии е допълнително оръжие на войната“, се казва в анализа.

Изданието припомня, че американското нахлуване в Ирак отне живота на стотици хиляди души, при американските бомбардировки срещу Югославия само за няколко месеца загинаха 400 деца и на 2 хиляди цивилни, но това не попречи на великата сила да довърши започнатото.

Ефективността на настоящия медиен обстрел ще зависи от това доколко самата Русия (а също Сирия и Иран) ще делегира на Запада правото да решава кое е ужас и военно престъпление и кое – съпътстваща щета, пише авторът на статията.

В известен смисъл сега ще стане ясно има ли Русия и предвожданата от нея коалиция „информационна ПРО“. И дали „своевременната трагедия“ ще бъде използвана като аргумент при предстоящите преговори за Сирия, заключава авторът.

Източник: На Линия