Над 2 часа и 15 минути продължи първата среща на Доналд Тръмп и Владимир Путин в Хамбург, а след рекордната й продължителност те не дадоха изявления. Наложило се дори първата дама на САЩ Мелания Тръмп да се опита да ги прекъсне, защото срещата била предвидена за максимум час.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън съобщи, че в началото на срещата Тръмп е изразил загриженост пред Путин във връзка с евентуалната руска намеса

в президентските избори в САЩ през миналата година. По думите на Тилърсън Тръмп е повдигнал “повече от един път” този въпрос пред Путин, но той отричал за руска намеса. “Те имаха много твърда и продължителна размяна на мнения по темата”, каза Тилърсън, предадоха АП и Ройтерс. Според него Путин поискал от Тръмп доказателства за руска намеса, съобщи Асошиейтед прес. Тръмп обаче приел уверенията, че Русия не се е намесила в изборите.

Тилърсън определи срещата Тръмп – Путин като “много конструктивна”,

посочва АП. Той каза, цитиран от АФП, че двамата президенти са се стиковали много бързо. “Много ясно има позитивна алхимия между” Тръмп и Путин, подчерта Тилърсън, цитиран от Франс прес.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Руският външен министър, който заедно с американския държавен секретар е присъствал на срещата между двамата президенти, каза, че срещата е била “много продължителна и много конкретна”, съобщи ТАСС. “Имам усещането, че президентите – и руският, и американският – се ръководят от интересите на своите страни”, констатира Лавров.

По думите му Путин и Тръмп са обсъдили “в конкретен и делови стил” темите Сирия, Украйна, Северна Корея и кибернетичната сигурност и “още много въпроси”, като са се договорили за “много конкретни неща”. Лавров добави, че двете страни ще създадат съвместна работна група по информационна сигурност.

Тилърсън призна, че САЩ и Русия са на различни позиции за Северна Корея, като отбеляза, че двете страни ще продържат разговорите по въпроса как да бъде неутрализирана заплахата от ядрената и ракетната програма на затворената комунистическа страна. Ще продължаваме да оказваме натиск върху Русия, за да направи повече за ограничаване на забранените дейности на Северна Корея.

Самият Путин заяви определи срещата като “продължителна беседа”.

 „Имах много продължителна беседа с президента на САЩ.

Натрупаха се много въпроси – и Украйна, и Сирия, и други проблеми, някои двустранни въпроси. Отново се върнахме към въпросите на борбата с тероризма, киберсигурността“, отбеляза Путин на последвалата среща си японския премиер Шиндзо Абе. Той се извини за закъснението си – Абе го чакал повече от час.

Докато Тръмп и Путин преговаряха, останалите участници във форума разискваха климатичните проблеми.

По време на рекордната среща двамата влязоха в неконфронтационен спор за световната търговия на първото заседание на Г-20 в Хамбург. Това стана ясно от изявление на руския министър на икономиката Максим Орешкин, на когото се позовава ТАСС.

В изказването си американският президент отдели голямо внимание на въпроса за справедливостта в световната търговия.

На свой ред в изказването си Путин „му го върна“ по израза на министъра. „Той каза, че президентът Тръмп говори за справедливост в международната търговия, но за каква справедливост може да се говори в ситуацията, когато има финансови ограничения, има търговски ограничения”, разказа Максим Орешкин.

Първата дама на САЩ Мелания се опита да прекъсне въздългата среща между американския президент Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин, призна държавният секретар Рекс Тилърсън пред медиите днес.

Източник: ЕПА/БГНЕС

“На няколко пъти се наложи да припомням на президента (за времевата рамка на срещата – бел.авт), хората вече надничаха нетърпеливо. Наложи се дори да изпратят Първата дама да ни изкара оттам, но и това не преработи”, разказа Тилърсън пред журналистите по повод преговорите, които се проведоха между Тръмп и Путин по време на форума на Г-20 в Хамбург. Дипломатът отбеляза и че дори нейният опит се е оказал пълен провал и дискусията между двамата държавни глави е продължила още час след това.