Какво се крие зад „Македонските земи“ ?

Коментар Васил Василев, Фейсбук

Изказването на Путин вчера е само със стратегически политически цели. Историческата неправда, полуистините и изкривяването на фактите са постоянни инструменти в световната политика, няма какво да се чудим. Няма никакъв смисъл и да обясняваме колко бърка той, как не е прав, чии са били тогава тези земи и как забива нож в гърба на русофилите . Нека не се лъжем, Путин прекрасно знае, че оценката му е неприемлива за нас, че загърбва историческата истина, че с тази фраза попари надеждите за нов етап в отношенията ни. Нещо повече, той я изрази публично, на връх 24 май, така че всички да я чуем и най-силно да ни заболи. Т.е. думите му са предназначени повече за нас, отколкото за Георге.

Важното е да разгадаем политическите цели на това изявление. В него няма нищо случайно, то е много точно прицелено, в него всяка дума е подбрана, за да се постигне искания резултат.

Той може да означава :

1. Русия се е отказала от очакванията за рестарт на отношенията ни. Тя е затворила нашата страница, както ние затворихме преди това нейната.

2. Русия обявява, че оттук нататък ще заобикаля България. Тя залага на нов коридор към Европа, който минава през Гърция, Македония и Сърбия. Русия ще поддържа и развива отношения с тези страни, не с България. Вие, българи, очаквайте стратегическата дълбочина, осланяйте се на американци, европейци, на когото щете.

3. Русия показва, че изоставя България сама срещу Турция. Тя знае, че никой няма да си мръдне пръста за нас, поне докато Борисов е на власт. САЩ отдавна са ни продали на Турция, ЕС е изсмукал съпротивителните ни сили и пет пари не дава за българите, съседите ни пресмятат какво още биха могли да заграбят, а не как да помогнат. Москва все пак предупреждава да не разчитаме на нея, да не храним празни надежди, а да се стягаме да се борим с турската заплаха сами. Като по ноти, в същия ден от Турция бяха отправени към България упреци и закани, които вероятно ще се развият в обосновка за политическа или военна агресия.

4. Търсим ли някакъв исторически аналог за това, защо Русия ни изоставя в лапите на Турция, не може да не си спомним прочутата фраза, приписвана на Иван Грозни, миг преди да заколи сина си след измяната му : “ Я тебя породил, я тебя и убю „.

5. Ако в цялата буря има нещо успокояващо, то е, че като велика сила, Русия никога не казва последната си дума. Но за да чуем нещо различно, положително за нас, ще е необходимо да положим огромни усилия и да спрем, ние самите, пропадането си в пропастта, издълбана от Бойко Борисов.