Какво се крие в „Армата“?

Обикновено русофобите обвиняват Русия в „милитаризация“. И това го твърдят т. нар. „американопитеки“ – поклонници на една държава с над 850 военни бази по света, разпалила десетки военни конфликти по цял свят само след края на Втората световна война и чийто войски за този период избиха милиони хора – мъже, жени и деца, мирни цивилни граждани, от Виетнам през Гренада до Ирак, Либия и Афганистан.

САЩ не знаят, не умеят и, най-важното, не желаят да решават конфликтите по мирен начин. Техният единствен начин на диалог с другите държави е монолог от позиция на силата – чрез самолетоносачи, крилати ракети и наемни убийци от „частни военни компании“. И, разбира се, с добра логистична подкрепа от платени продажни драскачи, медийни спекуланти и „неправителствени“ организации, включително тяхната „пета колона“ в България – която вече стигна дотам да твърди, че именно САЩ са ни освободили от турско робство.

Американците разбират само езика на силата и никой друг.

И Русия им обясни достъпно и разбираемо на този език нещо, с което тепърва ще трябва да свикват: вече самите САЩ ще трябва да се съобразяват и да си подвиват опашката пред силата на другите.

И да подготвят повечко психоаналитици за войниците си след контакт с руската сила – както след контакта на есминеца „Доналд Кук“ с един-единствен руски бомбардировач Су-24, когато 27 от тях намериха най-добрия изход: подадоха рапорти за уволнение.

И ето още един популярен аргумент на езика на силата, който Русия разбираемо и нагледно им демонстрира на Парада на Победата.

Този аргумент се нарича „Армата“…

В ексклузивно интервю за тв-канала „Звезда“ военният експерт Виктор Мураховски разказа с какво е оборудван танкът Т-14 „Армата“, как е защитен и как се управлява.

Специалистите наричат Парада на Победата на 9 май епохален. Според експертите, става дума за смяна въобще на парадигмата и на поколенията общовойскова военна техника.

За последен път нови танкове се появиха на Червения площад през 1977 г. Т-90 не се брои, това все пак е развитие на семейството на Т-72.

Главната особеност на танка от ново поколение Т-14 „Армата“ е компоновката му. Целият екипаж е настанен в корпуса. Куполът с оръжейното оборудване се управлява автоматично и в него няма хора. Това разположение е революционно, реализира се за пръв път в света. Екипажът се намира в носовата част на машината, в самостоятелно отделение – капсула

Танкистите са напълно изолирани от боекомплекта, който се намира в централната част на машината.

Танкът притежава и повишено ниво на защита.

Комплексът за активна защита осигурява поразяването на летящите срещу танка противотанкови боеприпаси – снаряди и ракети, включително бронебойни подкалибърни снаряди, в автоматичен режим, без човешка намеса. Танкът има комплекс за динамични защитни завеси, които защитавата горната полусфера от противотанкови боеприпаси.

Въоръжението също е внушително.

„Армата“ – предварителна схема.
Промяната е, че екипажът всъщност е на една линия

Новото 125-мм оръдие по своите характеристики превъзхожда с 20-30% най-добрия си чуждестранен конкурент в този клас – 120-мм оръдие „Райнметал“, производство на Германия. То може да изстрелва, освен снаряди, и управляеми ракети.

Ходовата част на танка е 7-опорна, което в Русия се прилага за пръв път. Досегашните руски танкове са 6-опорни. Дизеловият двигател е с мощност 1500 к. с., трансмисията – механична с роботизирано управление.

Адаптивното окачване на ходовата част й позволява автоматично да след извивките на земната повърхност, по която се движи танкът.

Ходовата част, силовата установка и трансмисията са обединени в единна информационно-управляваща система на шасито. В досегашните модели танкове механик-водачът при включване на двигателя в различни температурни условия трябваше да извърши десетки различни операции. Сега той просто натиска един бутон и системата сама определя какви са условията навън и в какво състояние се намират агрегатите. Всичко е автоматизирано.

Тежката бойна машина на пехотата (БМП), създадена въз основа на платформата „Армата“, е също уникална, защото притежава ниво на защита, съпоставимо с танковото. За разлика от танка, при нея двигателно-трансмисионното отделение е разположен отпред. В средната и задната част е десантният отсек, където се настанява мотострелково отделение в пълен състав.

Тежка бойна машина на пехотата „Курганец – 25“, създадена въз основа на платформата „Армата“
(схема на разположението на десантния отсек)

За да се осигури защитата на БМП от основните противотанкови средства, насочени срещу борда под различни курсови ъгли, са поставени елементи на динамична защита. Нивото на защитеност на тежката БМП „Армата“ е такова, че й позволява да действа в единен строй с танковете и да стоварва пехотен десант непосредствено в разположението на противника.

"Армата" и "Курганец-25"
Семейството „Армата“ (отляво надясно):
самоходно оръдие;
машина за огнева подкрепа на танкове;
танк;
инженерна машина;
командно-щабна машина.
Въобще, шасито на „Армата“ е роботизирано до такава степен, че при поява на допълнителни специални елементи може да се говори за бойна машина-робот, която функционира без присъствието на човек вътре в нея. Засега перспективите на платформата са на нейна основа да се създадат командно-щабна и инженерна версия – танков мостопоставач.Източник: www.tvzvezda.ru