Какво сближава Франция и Русия?

Пред храма Нотр Дам дьо Пари беше издигната 25-метрова новогодишна елха — подарък от посланика на Русия във Франция в знак на дружба между двете страни.

Много влюбени двойки се снимат на фона на елхата под светещите илюминации. Защо Франция получи такъв подарък тази година?

Западните страни продължават санкционния си натиск срещу Русия. Възможно е в тези условия руският президент Владимир Путин да е решил, че именно Франция може да внесе разкол в антируската коалиция.

Френският президент Франсуа Оланд е принуден да решава доста сложна задача — да предаде ли на Русия вертолетоносачите от клас „Мистрал”, построени по руска поръчка, или не. САЩ предупредиха Франция, като заявиха, че експортът на военни кораби в сегашните условия е немислимо.

Между другото и десните,и левите политически кръгове се обявяват за предаването на вертолетоносачите на Русия. Левите партии призовават да не се лакейничи пред САЩ, твърдейки, че неизпълнението на обещанията подкопава авторитета на страната.

Договорът за доставка на „Мистрал” беше подписан от експрезидента на Франция Никола Саркози през 2011 г. Така за първи път в историята страна, членка на НАТО, се договори с Русия за експорт на въоръжения.

По това време все още се усещаха отгласи от конфронтацията между Русия и Запада във връзка с грузинския конфликт от 2008 г.

Защо Франция е благосклонна към Русия? Ключът към тази загадка даде в. „Фигаро”, публикувайки мнението на един историк, което се заключава в следното: Франция не трябва да забравя за руската помощ, оказана през Първата световна война. Русия и Франция се сражаваха рамо до рамо с Германия през Първата и през Втората световна война.

Франция не забравя за старите връзки и защото се отнася с напрежение към укрепването на влиянието на Германия след кризата в еврозоната. Според социолога Еманюел Тод европейските страни не искат Германия да бъде център.

Тод също така смята, че е неправилно да се отнасяме към Русия като към враг. Той изразява мнение, което е много разпространено сред френската интелигенция и сред политиците.

Франция винаги е провеждала своя собствена политика, различна от американската. Една от причините за това е стратегическият подход от гледна точка на материкова държава.

Когато се появи силен противник, Франция и Русия му дават отпор заедно. След като през ХІХ век Франция претърпява голямо поражение във Френско-пруската война, тя започна да разчита на Русия, която да оказва натиск върху Германия от Изток. През 1894 г. руският цар Николай ІІ подари на френската столица мост, наричан и до днес Мостът на Александър ІІІ.

След войната Франция и Германия станаха партньори. Сега обаче Германия надмина Франция от гледна точка на икономическото развитие. Отношенията между страните се влошава. След украинската криза във Франция отново се чувства отрицателно отношение към Германия.

В началото на декември президентът Оланд неочаквано посети Москва, където се срещна с руския президент Путин. Това беше първо посещение на западен държавен глава след въвеждането на антируските санкции. Оланд се надяваше да урегулира кризата.

Путин обаче не промени твърдата си позиция. Решаването на проблемите беше отложено за тази година.

Ще внесе ли Франция разкол в стройните редици на западните страни? Или ще намери път за решаване на проблемите? Предстои да видим какво може да направи Франция на дипломатическото поприще.

Автор Мина Мицуи, „Йомиури”, Япония

Източник: http://rusiadnes.bg