Какво правят с несъгласните

Писателят Всеволод Непогодин за това, какво означава арестът на журналиста и политолог от Одеса Артьом Бузила

Неотдавна, на 29 април, служителите на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) в Одеса са задържали 25-годишния журналист и политолог Артьом Бузила. Срещу него са повдигнати обвинения за сепаратизъм. На 2 май съдът постановил Бузила да прекара следващите два месеца в изолатора на следствието. На 8 май обжалването, подадено от адвоката на Бузила, е отхвърлено. Приетата срещу журналиста мярка е прекалено строга, а обвиненията напълно безпочвени.

В последно време Бузила е работил като главен редактор на украинскоезичния сайт „Несправди“ и е участвал в дейността на обществената организация „Народен съвет на Бесарабия“. Именно обществената дейност на Бузила привлича вниманието на СБУ. Артьом е бил съсредоточен основно върху проблемите на Бесарабия, поддържал е тясно взаимодействие с българската диаспора и е заявявал открито, че е единственият политически експерт, специалист по Гагаузия.

Трябва да е ясно, че Бесарабия е изключително неспокоен регион. Териториите от Измаил до Белгород-Днестровски през периода 1917-1940 г. са се намирали в състава на Румъния. Бузила е поставил пред себе си задачата да обедини бесарабските народности в борбата за правата им.

В Бесарабия преобладават предимно проруските настроения, но етническите групи са разделени и взаимоотношенията между тях са сложни. Сплотеният Дунавски регион, дружно изразяващ недоволството си от днешното украинско ръководство, би се превърнал в проблем за Порошенко. Затова официален Киев реши да пресече дейността на „Народен съвет на Бесарабия“. Участниците в учредителния конгрес са привиквани на разпити, а активистите са подлагани на жесток натиск от страна на спецслужбите.

Бузила обаче никога не е заемал централно място на трибуните с цел да разбуни масите, бил е пасивен на митингите. В неговия характер няма нищо революционно. Страничен анализатор с очила, който не представлява никаква заплаха да националната сигурност. Арестите са проведени тенденциозно точно преди майските празници, за да може наплашените жители на Одеса да не участват в масови акции на втори и девети май. Но направените сметки се оказали неточни. Към Дома на профсъюзите и Вечния огън се отправил нескончаем поток от граждани с антибандеровски лозунги. Антимайданското движение се лишило от лидерите си, но не било загубило волята си да се противопостави на националистическата диктатура.

Изолирането на неизгодните на режима журналисти и активисти няма да умири населението, все по-противопоставящо се на хаоса в страната. Репресиите са показател за слабостта и несигурността на режима. Вместо да водят политически диалог с всички региони, властите предпочитат да затворят устата на най-забележимите опозиционери, което води до още по-голямо напрежение и увеличаване на пропастта от неразбирателството между представителите на противоположните идеологични лагери.

Адвокатът на Бузила заяви, че към неговия клиент е проявено некоректно отношение. На Артьом не му дават да спи, светят в очите му с фенер, като по всякакъв начин се опитват да изтръгнат от него самопризнания, че е извършвал престъпления. Методите на СБУ далеч не са хуманни.

Но кампанията в подкрепа на Артьом Бузила набира обороти. Рокерите от „Нощни вълци“ вече са залепили на моторите си плакати с надпис „Свобода за Артьом Бузила!“. В социалните мрежи активно се разпространява хаштагът #FreeBuzila. Арестът на журналиста е посегателство върху свободата на словото в Украйна. Тук е мястото да отбележим, че много от статиите на Артьом Бузила са написани на мова и той почти винаги се е подписвал под тях по украински маниер – като Бузіла. Арестуваха един млад човек, израснал и формирал се като личност в независима Украйна.

Артьом е украински патриот и от първите дни на Майдана изразява недоволството си от случващото се в страната. Той винаги е бил привърженик на евразийския вектор на развитие на Украйна, като трябва да отбележим, че са малко хората на неговата възраст, които споделят тази идея. Убежденията му за него са по-важни от изгодата,  която може да бъде получена на момента, а това е наистина рядка черта за днешната младеж. За разлика от много свои връстници, той не се е присламчвал към западни нетърговски организации с надеждата да получи стипендия и да отиде на стаж в Европа или САЩ, а винаги е подкрепял идеята за триединството на славянските народи и тясното сътрудничество с Русия.

Гордея се с това, че познавам Артьом лично. Смятам, че той трябва да бъде освободен незабавно и да бъдат снети всички обвинения по негов адрес.

Ако Порошенко продължи да унищожава в зародиш различните обществени организации, поставили си за цел комуникацията между социалните групи и властта, това може да доведе до мащабно избухване на нови въоръжени конфликти. Народът се надига, а президентът и правителството не обръщат внимание на исканията на хората.

Изглежда, че никой не си е извлякъл поука от случилото се в Донбас. Демонстративното нежелание да се вслушат в гласа на народа и на гражданите навярно ще доведе промайдановските сили до съкрушително поражение на изборите в местните съвети през есента. Ако, разбира се, избори изобщо се проведат.

В историята със задържането на Бузила е показателно мълчанието на украинските журналисти. Артьом работи отдавна в медийните среди, бил е колумнист в много национални издания, но никой от колегите му в бранша не е излязъл с публично изявление, осъждащо ареста му. Да се изкажеш днес за неправомерността на задържането под арест на Артьома Бузила е дълг на всеки честен украински журналист. За огромно съжаление обаче, такива са останали много малко.

Така един от най-обещаващите политолози в страната се превърна в жертва на царящото беззаконие. И най-тъжното тук е, че на Артьом, както и на много активисти от Куликово поле, могат постоянно да удължават срока за задържане с два месеца без да бъде обявена окончателна присъда. Единствено под натиска на общественото мнение съдебната система може да се задвижи.

Всеки критикуващ властта днес може да се озове зад решетките заради измислено обвинение – ето това е истинският резултат от революцията на „достойнството“.

Артьом Бузила трябва да бъде освободен. И тук не може да има друго мнение. На Бузина дадоха пет куршума, на Бузила искат да дадат минимум пет години – това е всичко, което трябва да знаете за свободата на словото в съвременна Украйна.