Какво може да очаква Русия от бъдещия шеф на Пентагона?

През годините на служба генерал Матис, спечелил си прякора Бясното куче, вече се e изявявал с остро критични отзиви за Русия. Той призоваваше за противопоставяне на Русия в области, в които страните не могат да установят сътрудничество. Путин „се опитва да разруши Северноатлантическия алианс“, заяви той, и още „САЩ трябва да предприемат стъпки да се защитим, където трябва“, добиви той.

От друга страна, той подкрепи избрания президент на САЩ Доналд Тръмп да нормализира отношенията с Русия.За Техеран и Пекин това няма да е добреПолитологът-американист Виктор Олевич поставя ударение на това, че Матис идва от тази прослойка на американското военно командване, която традиционно е настроена отрицателно към Иран. „Той е служил в корпуса на морската пехота на САЩ, а в американските войски генералитетът на морските пехотинци заема най-силно изразените антиирански позиции. Така е от времената на взривовете в казармите на морската пехота в Ливан през 1983 г., за които се подозира, че са дело на групировката „Хизбула“ и подкрепящия я Иран. Американските морски пехотинци тогава позорно избягаха от Ливан и оттогава командването търси по традиция повод за реванш“, разказа експертът.

Освен това според Олевич Китай също трябва да очаква втвърдяване на политиката. „Първият предвестник на това изостряне стана неотдавнашният телефонен разговор между Доналд Тръмп и ръководителя на Тайван, президента Цай Ингвен, а също и назначаването за нов търговски представител на САЩ на автора на книгата с недвусмисленото заглавие „Смърт от Китай“ Питър Наваро“, поясни той.

Антииранските и антикитайските настроения в администрацията на Тръмп ще повлияят на бъдещето на руско-американските отношения според Олевич. „И Техеран, и Пекин са стратегически партньори на Русия. Може да се очаква, че новата американска администрация ще поставя пред Русия като условие за подобряване на отношенията със САЩ охлаждане на отношенията с Иран и Китай“, прогнозира американистът.

Много се надявам, че Матис не е политик“

Политологът-американист Борис Межуев на свой ред отбеляза, че Матис като политическа фигура много съмнително подсилва екипа на Тръмп. „Можем да се надяваме, че са го избрали на длъжността министър на отбраната като военен, а не като политик. Той е по-скоро типичен представител, както се казваше в съветско време, на американската военщина“, разказа експертът пред „Взгляд“. Межуев отбеляза, че отдавна на длъжността ръководител на Пентагона не е бил назначаван военен.

„По традиция дълго време ведомството се ръководеше от цивилни, а военни оглавяваха комитета на началник-щабовете. Тръмп реши да сложи край на тази традиция. Между другото, именно цивилните ръководители на Министерството на отбраната, като правило, предизвикваха нови войни“, припомни американистът. Макар че, добави Межуев, и Матис засега не се е проявявал като миролюбив човек, а по-скоро обратното.

Експертът също се надява, че военен на длъжността шеф на американското военно ведомство ще бъде слаба политическа фигура и ще изглежда по-слаб от шефа на Държавния департамент Рекс Тилърсън.

При все това, отбеляза Межуев, вече е ясно, че администрацията на Тръмп за Русия ще бъде много трудна. Главното е, по негово мнение, че страната ни сега трябва да се въздържа от въвличане в преправяне на света заедно със САЩ и да защитава националните си интереси. „Взаимоотношения с Америка в ролята на глобални приятели могат да струва много скъпо на страната ни – антииранските, антикитайските и антилатиноамериканските настроения в администрацията на Тръмп са много силни. Съмнявам се, че здравомислещи хора като Рекс Тилърсън ще успеят да възпрат тези настроения. А планирането на световното бъдеще с такава администрация едва ли е възможно. Ние трябва да защитаваме нашите интереси“, поясни той.

Източник:  Взгляд, превод Руски дневник

error: Съдържанието ни е авторско!