Какво знаем и какво не знаем около „Български поток“

„Русия е готова да се върне към обсъждането на „Южен поток“, или така наречения „Български поток““, заяви  първият заместник-председател на Комитета по енергетика на Държавната дума на Русия  Игор Ананских.

На нас ни е ясно, че такова изявление от името на Русия не може да бъде направено без разрешението на президента Путин. В руската политика такива импровизации са недопустими. Следователно това, което казва Ананских, го казва Путин, казва го Русия.

Ние знаем защо изявлението е направено от зам.-председател на парламентарна комисия, а не от председател или министър, да не говорим за министър-председател или президент. Русия се нагледа на непоследователно българско поведение и на външна геополитическа зависимост, която може да парализира всяка управленска българска воля. Затова руснаците са предпазливи и не ангажират най-високите си нива. В същото време знаем защо изявлението е направено от първи заместник, а не от обикновен заместник.  Руснаците просто ни показват, че евентуално биха се ангажирали много сериозно с въпроса и са на крачка или две да повярват, че България е способна да държи на думата си и да е относително самостоятелна в поведението си.

Ние знаем, че волята на нашия президент не може да се превърне просто ей така във воля на българската изпълнителната власт, дори напротив. Знаем също така, че Бойко Борисов желае този проект, но поради предпазливост и да го наречем много меко – поради европейска дисциплинираност, не смее да говори за „Южен поток“ открито.

Това, което не знаем, е дали българските управляващи  могат да проявят воля и характер в името на националните интереси. Дали могат да мислят и действат самостоятелно. Дали могат да проявят твърдост, за да отстояват пред своите Брюкселски и Вашингтонски началници даден проект, който не  се харесва на последните, да отбележим, по чисто егоистични евроатлантически съобразени интереси.

Скоро обаче ще научим.

Юрий Борисов – 22 май 2018
Източник:
http://24may.bg/2018/05/22/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D0%BC-%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%BD%D0%B5-%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D0%BC-%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE-%D0%B1%D1%8A%D0%BB/