Какво да вземат със себе си туристите през зимата в Русия?

Автор: Кира Егорова.

„Руски дневник“ проучи няколко сайта за пътувания и избра най-нелепите съвети към тези, които се готвят да посетят Русия през зимата. Опитахме се да обясним тези съвети по начин, по който би ги обяснил всеки руснак.

1. Обувки или валенки?

Снимка: РИА „Новости“

Снимка с валенки (топли типично руски обувки, популярни и като сувенири) и ушанка срещу Кремъл е чудесна за публикуване във Фейсбук, но едва ли ще ви бъде удобно да се разхождате с тях из града. Улиците и пътищата в руските градове се посипват със соли и препарати, които препятстват образуването на лед и топят снега. За дълги разходки в града са най-подходящи непромокаеми обувки с повдигната подметка. Ако решите да пътувате извън града, тогава валенките са действително незаменими.

2. Термос с чай или водка?

Снимка: ТАСС

Далеч не всички руснаци се топлят с водка. Най-добрият начин да не замръзнете на улицата през зимата, е да носите със себе си термос с горещ  чай – това е идеалната вещ, когато пътувате из зимна Русия. Термосът е най-добрият приятел на туристите благодарение на това, че поддържа топла течността до 5 часа. Като прибавим и очарованието на импровизираното пиене на чай из уличките около Червения площад, той се превръща в наистина незаменима вещ. Днес термосът може да бъдат заменен от т.нар. термочаша, пълна с горещо кафе или домашно приготвено греяно вино .

3. Шапка или качулка?

Отговорът е очевиден – носете всичко, което имате! Шапка, шал, качулка, ръкавици и, разбира се, топли чорапи! Гответе се за истински студ и не забравяйте да проверите прогнозата за времето. Зимата в Русия е непредсказуема – след месец на студове и виелици затоплянето може да започне с дъжд или да връхлети циклон с вятър и ледена градушка.

4. Колан за парите или портфейл?

Колан за пари – това е най-разпространяваната препоръка към туристите, за да пазят парите си в безопасност. Впрочем в Русия с такива колани ходят само чуждестранните туристи – пенсионери. Джебчиите в руски градове не са повече, отколкото в Европа, което значи, че грижата за парите не трябва да излиза извън здравия разум и обичайната предпазливост. Парите спокойно могат да се държат в портфейл, а портфейлът – във вътрешен джоб с цип.

Между другото, през декември 2014 г. руските пари поевтиняха приблизително два пъти по отношение на всички световни валути. Ще бъдете приятно изненадани като разберете какво можете да си купите в Русия за $100 долара!

5. Лъскаво списание или Достоевски?

Снимка: Flickr.com

Големите разстояния са голямата гордост на всеки руснак и огромен проблем за всеки турист. В зависимост от целта ви, можете да пътувате из Русия с такси, метро, влак или самолет, но при всички случаи времето за придвижване ще бъде доста по-дълго от онова, с което сте свикнали. За да уплътните това време, можете да си свалите аудиогид за забележителностите на Русия или да си купите том на Толстой, Достоевски или Чехов – отлична компания при дълго пътуване.

6. Тоалетна хартия – или може би ви е смешно..?

Авторът на един от туристическите блогове сериозно съветва туристите да носят със себе си тоалетна хартия и обяснява, че в обществените тоалетни в Русия тя често липсва. Този съвет е твърде остарял, тъй като през последните години руските мегаполиси достигнаха европейско ниво на местата за хранене и по отношение на качеството на обслужване в тях – обществените тоалетни са също значително преобразени. Просто си представете как биха погледнали на вас околните, ако докато чакате реда си в Ермитажа, случайно изтървете от раницата си руло тоалетна хартия и как ефектно би се изтърколило то по стълбите на най-величествения музей в Русия… От друга страна, грижата за хигиената при пътуване в която и да било точка на света е важна – така че не тръгвайте без хартиени салфетки и тубичка дезинфектант.