Какви странности имат руснаците?

„Руски дневник“ събра няколко забавни норми на поведение в Русия, които изумяват чужденците.

За покойниците

В Русия за покойниците не е прието да се говори лошо. Много чужденци си задават въпроса защо това е така. Работата е там, че мъртвите вече не могат да поправят нищо в своя живот, а живите още могат да се покаят.
Професорът-филолог от Московския държавен университет Анна Егорова казва: „Ние не съдим мъртвите, тях ги съди Бог!“

Освен това много хора се страхуват от древно суеверие, според което покойникът може да се върне и да си отмъсти. „Именно затова покойниците в Русия се изнасят с краката напред – за да не намерят пътя обратно“, обяснява Анна Егорова.

Зона на личното пространство

В повечето страни е прието да се спазва определена зона на личното пространство – минимум разстояние от една протегната ръка. В Русия обаче такова правило не съществува. В час пик в метрото, автобусите и на улицата хората притискат телата си едно в друго. Много чужденци се оплакват, че руснаците постоянно стоят близо един до друг, особено на опашките. Причината за подобно поведение е съвсем банална – за да не може никой да се пререди.

Най-добри приятели на работа

В Русия между колегите на работното място има особени отношения. Те са приятели, а понякога и най-добри дружки. В Русия е прието колегите да се черпят по най-различни причини – за рожден ден, за повишение, за имен ден, за връщане от отпуска и т.н. Обикновено се носят бонбони, торти, домашно приготвени пирожки, салати, мезета или екзотични продукти от отпуската. Колегите на работа се канят на гости, организират си събирания, ходят заедно на излети, стават семейни приятели. „В Русия е прието да се проявява щедрост, да се показва, че човек е широко скроен“, казва Даниел Силва, който е работил няколко години в Москва.

Мирис на жена

Руските жени обичат да се обличат красиво и често носят тесни поли и дълбоки деколтета. Освен това обичат и да се парфюмират обилно. Понякога носят сладки парфюми, чийто аромат продължава да витае в асансьора час, след като жената е слязла от него. Офисът не е изключение, затова много чужденци постоянно се оплакват от тежките аромати, които им пречат да се съсредоточат.

Парите

В повечето държави темата за заплатата и парите е табу – ако някой служител обсъжда заплатата с колегите си, могат да го уволнят. Руснаците обаче нарушават това табу. В Русия темата за парите е предмет на разгорещени разговори не само между приятели, но и между колеги на работното място, съседи и дори между непознати.
Някои суеверни руснаци вярват, че ако често се оплакват за материалното си положение (заплатата им е малка, продуктите поскъпват), то това ще им донесе пари и късмет.

Много често чужденците трудно разбират някои руски обичаи, за които никъде не пише. Руснаците много обичат да се събират и да говорят в компании, които изпълняват функцията на психолози. На чаша чай или водка е прието да се искат съвети и да се дават препоръки – „Руски дневник“ съветва чужденците да не се стесняват и направо да питат руснаците какво е прието или не да се прави в Русия.