„Какви руски думи знаят европейците?”

Русия ще представи най-голямата експозиция на откриващата се на 14 ноември в Братислава Международно книжна изложба „Библиотека-педагогика”.

За изненадите, които очакват на руския щанд любителите и познавачите на руски език ни разказа представителят на „Руския съюз на книгите” Нели Петкова:

 – Русия традиционно участва в братиславската изложба. Но тази година имаме намерение да поразим посетителите с разнообразието на книжната продукция и програмата на участие. На сравнително неголяма площ от 70 кв.м. са разположени красиви албуми, документална, военна литература, книги по история на авиацията, които издава издателство „Златоуст”, което се специализира на учебници за чужденци, изучаващи руски език. На щандовете на издателство „Владос” и „АСТ-Прес” показваме най-нови речници, както за лингвисти, така из а онези, които просто се интересуват от произхода на руските думи, от историята на езика. И разбира се, на нашите щандове ще бъде представено съвременна руска литература. Това са книги на такива известни писатели, носители на различни премии, каквито са Дмитрий Биков, Михаил Велер. Тук ще бъдат представени и популярните днес руски детективи, женски романи, а също солидни исторически художествени и документални произведения на издателство „Вече”.

„Поетът в Русия и повече, отколкото поет” – тази фраза може да се разбера след общуване с поета, преводача и носителя на много европейски премии Максим Амелин. Срещите с него ще се проведат не само в залите на изложбения комплекс «INXEBA EXPO», където ще покажат своята книжна продукция издатели от 20 страни, но и в университети „Кирил и Методи” в Търнава, „Коломенски” в Братислава. А детска литература в увлекателна форма ще представи на словаците Валентин Постников, един от авторите на прочутата серия „Приключенията на Карандаш и Самоделкин”. Европейците започнаха да се запознават с нея още от времената на СССР. На изложбата и в гимназията „Футурум” в Тренчин писателят ще представи на читателите своята неизменна кукла Карандаш. Той ще проведе също конкурс на детски рисунки, ще покаже мултипликационни филми, заснети по негови книги.
Цялото: http://bulgarian.ruvr.ru/2013_11_13/Kakvi-ruski-dumi-znajat-evropejcite-1802/

.