Какви пирожки е занесла Виктория Нюланд в Армения?

При арменската опозиция идва ревизор. По-точно — дама, отговаряща днес за проверките на място, както се казва, на боеспособността на либералните граждански активисти в Европа. Виктория Нюланд. Коя е тази госпожа Нюланд? Защо високопоставен чиновник на Държавния департамент идва при нас точно сега? Да опитаме да разберем в какво е тайната на Виктория.

Появиха се съобщения, че помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия е на турне в Южен Кавказ и ще посети Армения. На 16-февруари — Баку, на 17 февруари — Тбилиси, на 18 февруари — Ереван. В пространството се появиха предположениЯ, че вероятно следващият „Майдан“ ще бъде организиран в арменската столица Ереван.

Нека си припомним, че истинската слава и признание госпожа Нюланд получи заради участието си в Майдана. Тук тя се отличи, като през декември 2013 г. черпеше украинската, тогава още опозиция, с пирожки ли, с банички ли, с хляб ли. Според версията на руските медии — с пирожки, по версията на самата Нюланд — със сандвичи.

През февруари 2014 г. в социалните мрежи беше публикувана беседата й с посланика на САЩ в Украйна Пайет, в която тя си позволи недипломатичния израз „fuck the EU”. След това й се наложи да се изчервява, но все пак се извини.

Защо тази дама направи турнето си точно сега? За мнозина отговорът се намира на повърхността. Самият факт, че малко преди началото на пътуването то беше обявено за спешно. Първата страна се оказа въвлечената в енергоресурсни проекти на американците Азербайджан, а след това — Грузия. Очевидно в нашата страна Държавният департамент се е пробудил от активността на арменската опозиция и нейната акция на 20 февруари.

Страшното е, че се налага да пиша такива думи за родината ми, но акулите се привличат именно от миризмата на кръв. Тази аналогия неволно изплува в мислите за визитата на Виктория на фона на митинга на площад „Свобода”.

В типично американски стил искам да кажа: „Виктория, твоята тайна, не е тайна за никого. За да предотвратим интеграцията на американците в нашите вътрешнополитически процеси трябва да дадем на чуждестранния комисар да разбере това предварително. Всеки гражданин може да направи това, като излезе „да приветства” Нюланд пред американското посолство и да напомни, че вътрешните работи на Армения са работа само на арменците. Тази гледна точка не е антиамериканизъм, а чист патриотизъм. /в. Русия днес
Автор: Алберт Григорян (NovostiNK.ru)