Казанската катедрала в Санкт Петербург

Един от най-големите православни храмове в Русия е Казанската катедрала. Намира се в Санкт Петербург. Тя се счита за символ на руската военна мощ. Казанската катедрала е с официално име Катедралата на Дева Мария от Казан и е разположена на видно място на главната улица на Санкт Петербург – Невски Проспект. Дълго време в нея се пази една от светините на руското православие — иконата на Казанската Богородица.

На мястото на днешната катедрала първоначално е била построена каменна църква на име „Рождество Богородично”. Строителството е започнало на 6 септември 1733г. Този предшественик на Казанската катедрала е издигнат в бароков стил, като е имал дървен купол и камбанария над входа. Проектант на храма бил архитектът Михаил Земцов, а официалното освещаване на църквата се е състояло на 13 (24) юни 1737 година в присъствието на императрица Анна Ивановна. В деня преди освещаването на храма, в него е пренесена иконата на Казанската Богородица, открита в края на 16 век.

През 1799 година император Павел I обявява конкурс за проектиране на нова катедрала на мястото на разпадащата се „Рождество Христово”. Строителството на катедралата, която по плана на император Павел I, е трябвало да наподобява базиликата ,,Свети Петър“ във Ватикана, е възложено на архитекта Вороникин, който по-късно става професор в Академията на изкуствата. Строежът на Казанската катедрала продължава около 10 години, което е доста кратък период имайки предвид размерите и внушителността й. Строежът на Казанската катедрала е изцяло с тукашни материали, като стотиците работници се трудят без прекъсване денонощно.

През 1811 година Казанската катедрала е завършена, а за онова време е най-голямата в цяла Русия. Височината на катедралата достига 71 метра. Във вътрешността си, както и отвън храмът е украсен с огромни и уникални колонади, изсечени от огромни монолитни блокове гранит, всяка от които е с тегло 30 тона. Северната порта на Казанската катедрала е излята от бронз по модел на прочутите „Вратите на рая”, датиращи от 15 век във флорентинския баптиски храм. Една част от фасадата й гледа към Невски проспект, а другата й част е разположена на Канал Грибоедов. Казанската катедрала дава имената на остров Казан, който се намира в делтата на река Нева, на Казански мост, който е построен на канала Грибоедов, както и на улицата, която тръгва от православната катедрална църква на Санктпетербургската епархия на Руската православна църква. За такава, Казанската катедрала се счита след указа на патриарх Алексий II от 31 декември 2000 година.

error: Съдържанието ни е авторско!