Казанската икона на Божията майка във Валаам пусна миро

В неделя във Валаамския манастир „Вси Светии“ се проведе престолен празник, като централно събитие в тържествата бе Божествената литургия, оглавена от игумена на манастира Троицкия епископ Панкратий.

Преди Литургията в главния храм на скита бе отслужен водосвет.

Както съобщиха на сайта на обителта, в навечерието преди празника по време на Всенощното бдение в храма „Безплътни сили Небесни“ бе отбелязана появата на няколко капки миро на Казанската икона на Божията Майка, които намокрили самия плат на робата на Пресвета Богородица.

Казанската икона на божията Майка е изписана в един от сибирските манастири, специално за Валаамския скит, и през май 2015 г. е пренесена във Валаам.

Скитът „Вси светии“ се счита за един от най-закритите. Тук жени могат да попаднат само веднъж в годината – на престолния празник на скита.

В понеделник по благословия на Троицкия епископ Панкратий бе проведено фотографско заснемане на мироточенето на иконата.

мироточене

Във Валаамския манастир са регистрирани многобройни случаи на чудотворно изтичане на миро от икони. Няколко от тях са официално признати.

На 11 юли 1999 г. в деня на отбелязване на паметта на преподобните Сергий и Герман Валаамски след съвместна молитва с Патриарх Алексий II, иконата на светците започнала да пуска миро. Първоначално мирото във вид на неголеми капки се появило върху мантиите на преподобните Сергий и Гарман, а след известно време започнало да тече от иконата на тънки струйки. При по-подробен оглед на повърхността на иконата, върху изображенията на светците се забелязвали множество дребни струйки миро. Мирото представлявало прозрачна гъста и маслена течност с едва доловимо благоухание. „Мироточенето на светите икони ние възприемаме като проява на Божията милост към нас в това трудно време, в което живеем“, каза тогава светейшият патриарх Алексий II.

След като било забелязано мироточенето от иконата, е бил отслужен молебен към преподобните Сергий и Герман. Мироточенето продължило няколко дни. В сряда, на 14 юли, в деня на памет на Св. безсребърници Козма и Дамян, на Литургията, мирото отново потекло обилно. Свидетели на мироточенето станали множеството присъстващи поклонници. След това на същия ден бил отслужен благодарствен молебен с акатист на преподобните Сергий и Герман Валаамски.

Още един случай на мироточене във Валаамския манастир е регистриран на 24 август 2004 г. Светото миро се появило на иконата на Пресвета Богородица „Всецарица“. Иконата е изписана в Атон специално за Валаамския манастир. Божията Майка неведнъж е показвала чрез тази икона своята милост, лекувайки болни от рак. Този път мироточенето е станало след молитвеното обръщение към Богородица на ветерана от войната в Афганистан и Чечня, офицера в оставка Вячеслав Вишняков. Той отправил призив към Пречистата Богородица за спасяване на безследно изчезналия във войната в Чечня свой по-малък син Игор. И ето, че за утеха на скърбящия баща последвало чудото: на стъклото пред иконата се изобразил Кръст, обилно напоен с миро. То се стичало по всички краища на кръста, стигайки почти до края на кивота. Бащата, който разказал за своята скръб пред Богородица, веднага разбрал, че Тази, чието сърце при вида на страданията на кръста на Божествения й Син, не е могла да остане безучастна към родителската мъка. След откриването на чудото на мироточенето е отслужен благодарствен молебен пред иконата.