Кадиров: Чечня сама е в състояние да ликвидира „Ислямска държава“

Чечня е в състояние сама да унищожи терористичната групировка „Ислямска държава“ в Сирия. Това заяви изпълняващият длъжността ръководител на Чеченската република Рамзан Кадиров, предаде ТАСС.

„Руските въоръжени сили накараха терористите да подвият опашка в Сирия. Дните им са преброени! Ние сме в състояние напълно да унищожим „Иблиска държава“ в собствената им бърлога. Отрядите на доброволците дори сами могат да им дадат право на избор: да свалят оръжието или да бъдат причислени към погребаните в сирийската земя!“, написа Кадиров на страницата си в Instagram.

„Ако на някой му хрумне да се доближи до Русия, ние ще пресечем пътя му на много отдалечени подходи към страната ни! Още веднъж ви казвам, ние ще отидем при онези, на които дори и на сън им е дошла в главата да заплашват ръководството и народа на Русия!“, отбеляза Кадиров.

Той нарече „партенка“ разпространения от ИД видеоклип, в който терористите се обръщат към ръководството на Русия със заплахи, че ще извършат атентати.  „С удивление наблюдавам как медиите в нашата страна тиражират някакво си изявление на ИД. Това фактически помага за достигането до милиони хора на заплаха, идваща от един единствен бандит. С цялата отговорност заявявам, че това „изявление“ е партенка, зад която не стоят никакви реални сили и възможности. Ние унищожихме в Чечня добре подготвени и въоръжени до зъби бандити от 51 страни“, подчерта Кадиров.

Според него, са налице всички основания да се счита, че видеото е подготвено в кабинетите на западните служби и е част от информационната и идеологическа война, която се води срещу Русия.

Вчера прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че публикуваните в медиите заплахи от страна на екстремистите по адрес на Русия няма да повлияят върху провежданата от руските власти политика за борба с тероризма.

„Подобни заплахи не са способни по никакъв начин да повлияят на последователната политика на Русия и президента Путин за борба с международния тероризъм, която безусловно ще продължи във всички направления“, заяви прессекретарят на руския лидер. „Разбира се, ние с отнасяме с необходимото внимание към подобни публикации. Те биват отчитани от спецслужбите, отговарящи за антитерористичната дейност и за гарантирането на сигурността“, добави той.

Песков също така призова да не се преувеличава значението на подобни изявления. „Не трябва да се преувеличава значението на подобни видеа“, счита той. „Разбира се, докато се води борба с терористичните групировки и те биват пристискани на места, те използват тактиката на сплашването“, заяви той.