Кадиров: Чеченският спецназ в Арктика предизвика интерес у западните спецслужби

Пристигането на „Летящия отряд“ на чеченските спецчасти в Арктика предизвика голям интерес сред западните страни, написа чеченският лидер Рамзан Кадиров в профила си в „Инстаграм“, предаде „Вести.ру“.

„Представяйки се за журналисти, на полюса пристигнаха дори спецчасти от една от северните страни, които се опитваха да научат подробности за групата на Мартинов. Но си тръгнаха с празни ръце“, пише Кадиров.

„Арктика е от огромно значение за Русия. Затова експедицията действа в интересите на Родината, на Отечеството ни! Бойците са готови да разрешат всякакви нови задачи! Поздравявам всички участници в полярните експедиции и им желая нови успехи и късмет!“, добавя Кадиров.

„Летящият отряд“ на чеченските спецчасти, ръководени от помощника на Кадиров Даниил Мартинов бе тържествено посрещнат на летището в Грозни при завръщането си след учение в Арктика.

На 29 март 20 членове на отряда излетяха от Чечения към Арктика и извършиха десант от височина около 2,5 км. За първи път в арктически условия бойците извършиха три десанта от самолети Ил-76 и хеликоптер Ми-8.

Спецчастите четири пъти са тренирали подготовка на площадка за излитане и кацане и са упражнявали действия в екстремни условия, включително преход пеша с нощувка и преход с шейни с хъскита.