Кадиров: Опитът за преврат в Турция е иницииран от прозападни военни

Инициатори на преврата в Турция са военни, ориентирани на Запад. Това написа в събота изпълняващият длъжността ръководител на Чеченската република Рамзан Кадиров на страницата си в „Инстаграм“, предаде ТАСС.

Според него турските генерали са свикнали да се намесват в политиката и да диктуват вътрешния и външния курс на ръководството на страната. „Всеки подобен опит изхождаше от ориентираните на Запад военни. При цялата нееднозначност на поведението на Ердоган, той в определена степен започна да провежда по-самостоятелна от Запада политика в оценката на процесите, случващи се в региона“, пише Кадиров.

Подобен подход на турския президент, според него, може да не се е харесал на ориентираните на Запад военни и опитът за преврат в Турция е бил предизвикан от „желанието на Ердоган да ислямизира страната и да възроди Османската империя“.

„Мисля, че това е малко повърхностен и банален подход за оценка на събитията. Най-вероятно тези хора не знаят къде са били границите на Османската империя и не знаят, че подобни цели не може да поставя пред себе си нито един съвременен политик, включително и Ердоган“, добавя чеченският лидер.

Той припомни, че всеки военен преврат води до тежки последици и пожела на турския народ скорошно възстановяване на мира и стабилността. „Ние знаем от собствен опит, че всички военни преврати водят до тежки последици“, отбеляза той.