Кадиров обеща да отговори на заплахите на Геращенко към руските пилоти

Чеченският лидер Рамзан Кадиров обеща да не остави без внимание думите на съветника на украинския вътрешен министър Антон Геращенко, съдържащи заплахи по адрес на руските пилоти в Сирия, като обвини Геращенко за това, че е свързан с терористите, пише в. „Известия“, цитиран от РИА Новости.

„За тези, които търсят адреса, съобщавам, че аз съм първият пилот от руската авиация, нанесъл удар по позициите на „Иблиска държава“. И сега се намирам зад щурвала в небето над Сирия. Адресът и телефонът ми са известни. Не се съмнявам, че Геращенко по някакъв начин е свързан с ИД. Имаше информация, че той може да е съучастник във вербуването на младежи в тази терористична организация. Във всеки случай реалните заплахи няма да останат без необходимата реакция. Не смятаме да оставяме без внимание заплахите по адрес на нашите летци. И отговорът ще бъде осезаем. За тази цел има сили и средства. Убеден съм, че на изказванията на Геращенко са обърнали внимание и синовете на тези, които са били разстреляни или запалени от терористите в Сирия“, заяви Кадиров.

Освен че призова обществеността да не се поддава на провокациите от страна на Запада, чеченският президент нарече „абсурдни“ твърденията, че представителите на ислямисткото движение „Ислямска държава“ не са терористи.

„Тиражират се твърдения, че ИД изобщо не е терористична организация. Това едва ли не са сунити, противопоставящи се на шиитите, воюващи срещу сунизма в целия свят. Това са абсурдни твърдения!“, отбелязва политикът.

Кадиров отбеляза също, че никой не бива да се съмнява в намеренията на Русия да постави край на съществуването на терористичната групировка „Ислямска държава“.

„Никой не бива да се съмнява в твърдостта на позицията на ръководството на Русия по въпроса за проблема в Близкия изток. Ние не можем безкрайно да слушаме заплахи по свой адрес, да наблюдаваме мълчейки как близо до нас набира сили международната терористична организация, разрушаваща страната и проливаща кръвта на хората. Дните на ИД са преброени“, каза още Кадиров.

Припомняме, че по-рано съветникът на украинския вътрешен министър Антон Геращенко призова да бъде публикувана информация за руските пилоти, изпълняващи бойната операция срещу терористичната организация „Ислямска държава“ в Сирия, за да могат след това „идиловците и събратята им в Русия да ги намерят и да им отмъстят по законите на шариата“. По-късно в Следствения комитет на Руската федерация бе изпратено искане от председателя на Комитета за сигурност и противодействие корупцията към Държавната дума на Русия Ирина Ярова за образуване на наказателно дело срещу Геращенко за подстрекателство към тероризъм.