Йелоустоун – евентуална причина за края на света

Йелоустоун – евентуална причина за края на света

Публикувано от:

На територията на Йелоустоунския парк в САЩ започва да се „събужда” едноименният вулкан Йелоустоун – най-мощният от съществуващите вулкани на планетата. Вулканът се събужда на всеки 600 хиляди години, а от последното му изригване са изминали 640 хиляди години…

Започвайки от 28 март там са фиксирани 25 подземни труса, последният от които стана на 30 март със сила 4,5 бала. Размерите на вулкана смайват – 4 хиляди квадратни километра, а това е 20 пъти повече от един Вашингтон с всичките му предградия. Ако вулканът изригне, то в радиус на 1000 километра няма да остане нищо живо, а цялата територия на Северна Америка ще остане под 15-сантиметров слой пепел. Животните масово напускат територията на парка, но учените успокояват хората, че уж предвижването им е свързано с миграцията в търсене на места с повече храна…  Но животните по-скоро приличат на спасяващи се от наближаващ катаклизъм. Температурата на водата в езерата на парка започва рязко да се вдига, което е признак за доближаване на разтопена магма.

Ако вулканът изригне, то това може да доведе до смяна на климата и редица други изменения на цялата земя. Учените смятат, че по сила на изригване вулкан Йелоустоун може да се сравни само с катаклизмите, станали на Земята на зората на живота на планетата.
1