И Путин предупреди: Украйна е на ръба на гражданска война

Руският президент Владимир Путин предупреди, че Украйна е „на ръба на гражданска война”, след като Киев изпрати военни отряди срещу проруските сепаратисти, съобщи Би Би Си.

В телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел той нарече предприетите действия „рязка ескалация”.

Киев обяви началото на „антитерористична операция” в източната част на страната във вторник. От друга страна Москва, която анексира Крим миналия месец, разполага с хиляди военни на границата с Украйна.


 

„Руският президент отбеляза, че рязката ескалация на конфликта е поставила Украйна на ръба на гражданска война“, обяви Кремъл след разговора с Меркел.

Все пак двамата лидери са „подчертали важността“ на планираните четиристранни разговори в четвъртък между високопоставени дипломати от Русия, ЕС, САЩ и Украйна.

В позицията на Кремъл украинската военна операция е наречена „противоконституционен курс, който използва сила срещу мирните протестни действия”.

Подобен разговор руският държавен глава е провел и с израелския премиер Бенямин Нетаняху.

„Президентът на Русия посочи, че рязката ескалация на кризата е резултат от безотговорната политика на Киев, който не зачита законните права и интересите на рускоезичните граждани в страната. 

 

Той подчерта недопустимостта на използването на въоръжени сили на сегашния режим, за да потисне обществените протести в югоизточната част на Украйна“, се казва в официалното изявление след разговора, иницииран от Нетаняху, пише израелският вестник „Аарец“.

Напрежението се покачи през последните дни, след като проруски бунтовници превзеха значими институционални сгради в около 10 града в източната част на Украйна. Те искат автономия или референдуми за отделяне от страната.

Британският външен министър Уилям Хейг заяви, че Русия е изпратила „тънко маскирани” въоръжени групи, които да оглавят окупацията на сградите. Говорейки в Лондон, той каза, че Москва е изправена пред „дългосрочни последствия”, ако продължи да дестабилизира Украйна.

Действащият президент в Киев Олександър Турчинов обяви във вторник, че отрядите на армията са си върнали контрола над военното летище в Краматорск след битка с въоръжените проруски групи. Той добави, че целта на операцията е „да защити украинските граждани, да спре терора, престъпленията, опитите за разкъсване на терористи”.

През нощта над 100 души са били изтласкани извън летището с петролни бомби. Украински бронирани бойни машини пък се намират близо до град Славянск, посочи Би Би Си.

Сепаратистите трябва да бъдат предупредени, че ако не предадат оръжието си, ще бъдат унищожени, заяви украинският генерал по сигурността Васил Крутов.

Русия изрази „дълбоко притеснение” от данни за ранени в Източна Европа, информация която обаче все още не е потвърдена. 

 

Киев и Вашингтон продължават да обвиняват Москва в подклаждането на размирици, нещо което Москва категорично отрича. Белият дом описа военната операция на Украйна, като „премерен” отговор на действията на незаконните бунтовници.