И в Украйна раздават куфарчета с пари

Украинският президент Петро Порошенко държи властта в страната, като насочва западната финансова помощ за военни цели и за подкупи. И в същото време трупа състояние с близък кръг от лоялни олигарси. Това разкри в началото на декември бившият депутат и олигарх Александър Онишченко. Заради конфликта с властта той избяга в чужбина през лятото, само седмица преди да бъде свален парламентарният му имунитет заради разследване около предполагаема схема за измама с газ. Той заяви, че делото срещу него е нагласено и украинското правителство се е опитало да обвини него, за да прикрие схема за подкуп в големи мащаби, свързана пряко с президента Порошенко. Онишченко, който заяви, че е бил ключова фигура в сложната схема в рамките на две години, обеща да покаже на западните спонсори на украинското правителство къде всъщност отиват парите им. Той заяви пред RT, че повечето средства от Международния валутен фонд (МВФ) се ползват от президента Порошенко и съучастниците му, за да подклаждат продължаващия граждански конфликт в Донбас.

„Повечето пари отиват за война. Мисля, че Порошенко има интерес от това да поддържа тази война“, каза Онишченко. Една прекомерно голяма армия не само позволява Порошенко да извлече печалби от договори „по време на война“, но също така и да потиска политическите си опоненти, твърди избягалият бивш депутат. Всички договори за тази война, дори и по-малките, като тези за оръжия, и други неща, необходими на армията, преминават през фирми близки до Порошенко. Те просто перат пари…

За тях войната е бизнес,

разкри избягалият олигарх. Украинският президент и неговите съучастници сега имат дялове във всички големи предприятия в страната и е невъзможно някой, който е извън този кръг, да печели пари в Украйна, допълва Александър Онишченко. Той твърди, че Порошенко и неговият екип са уплашени, че може някой да финансира опозицията в навечерието на предстоящите избори.

Скандалът около декларациите с внушителни приходи, които наскоро бяха подадени от украински политици, насочи вниманието върху мащабите на украинската корупция. Онишченко се надява, че последните разкрития за корупцията при длъжностните лица в украинското правителство ще доведат до спирането на финансовата помощ за страната. Цяла Европа беше шокирана след декларациите на парламентаристите в Украйна, които разкриха, че всички народни представители са декларирали много пари в брой. „Порошенко подкупва народните представители, плаща им, за да гласуват по определен начин. Затова сега те имат толкова много пари. Купуват си големи къщи, яхти и много други неща“, разкри бившият депутат.

Самият Александър Онишченко също е колоритна фигура от украинския политически живот, а и от украинския хайлайф. Той не пропускаше нито едно светско парти, организираше конкурси за красота и конни състезания. Като депутат от Върховната рада (парламента) многократно внасяше знакови законопроекти, но медиите пишеха за него не като за политик, а като за организатор на конни състезания. Независимо от всичко това в парламента Онишченко явно е играл важна задкулисна роля. Със състояние от около 30 милиона долара, 47-годишният магнат минава по-скоро за „дребен олигарх“. След разпадането на правителствената коалиция през 2015 г., когато всеки глас в парламента на Украйна играеше голяма роля, Онишченко и неговата парламентарна група от 20 депутати изиграха важна роля за създаването на новото мнозинство. Не безкористно, разбира се. Самият той сподели, че многократно е

участвал в даването на подкупи на депутати

Украинската национална агенция за борба срещу корупцията (НАБУ) повдигна обвинение срещу бизнесмена за нанесени щети на държавата в размер на 100 милиона евро от укриване на данъци и недекларирани печалби от газови фирми. Обвинението твърди, че чрез подставени фирми Онишченко е закупувал на занижени цени газ от държавната компания „Укргаздобьiча“, който впоследствие е препродавал на крайните клиенти на пазарни цени. Магнатът отхвърля всички обвинения. След като беше отнет депутатският му мандат, Онишченко първоначално избяга в Лондон. Но сега явно се опитва да се задържи в Германия. По думите на неговите адвокати, техният клиент се намира на територията на страната, независимо от издадената и в Германия заповед за неговия арест. Адвокатите му са били упълномощени да обжалват заповедта. Германското Министерство на правосъдието обаче съобщи, че в случай на арест не вижда пречка Онишченко да бъде екстрадиран в Украйна.

Опитите на олигарха да отмени германската заповед за арест имат просто обяснение. Украинският депутат разполага със значителна собственост и в Германия. Той е собственик на луксозна конна база в провинция Долна Саксония, където са вложени милиони евро. В продължение на много години Александър Онишченко финансираше националния отбор по конен спорт на Украйна и самият той участваше в Олимпийските игри в Пекин и Лондон. Украинският национален отбор, както и привлечените от него известни спортисти от Бразилия, Унгария и Германия, многократно са провеждали тренировките си в базата на Онишченко в Долна Саксония. Само за конете на спортистите олигархът е платил няколко милиона долара. Средствата за поддръжката на скъпата инфраструктура в базата са пристигали в Германия от няколко кипърски фирми-пощенски кутии, сред които е и Ostexpert Limited. Тази кипърска фирма е собственик на компанията „Пласт“, която пък е добивала газ от различни находища в Украйна. По данни на НАБУ сметките на Ostexpert Limited са блокирани. Следователите твърдят, че компанията е била замесена в нелегалните сделки с природен газ.

Адвокатите на Онишченко твърдят в жалбата си до Министерството на правосъдието, че зад украинската заповед за арест се крият политически мотиви. Според тях, наказателното преследване срещу Онишченко е реакция на това, че през лятото на 2015 г. депутатът е спрял да финансира партията на президента Порошенко и започнал да подкрепя тази на неговата съперница и бивш премиер Юлия Тимошенко. Президентът Порошенко остави тези обвинения без коментар. От президентската институция на Украйна обаче се позоваха на разследванията на Службата за сигурност на Украйна (СБУ), която подозира, че Александър Онишченко е „руски агент“.

Това вече е стандартно обвинение в страната,

когато се стигне до разчистване на политически сметки. Твърди се още, че олигархът беглец организирал дезинформационна кампания срещу украинското ръководство, която е в интерес на Москва. Юлия Тимошенко на свой ред твърди, че не е имала никакви взаимоотношения с Онишченко. Документите, с които разполагат германските власти, могат обаче да се окажат доста неудобни и за нея, защото съдържат свидетелски показания, потвърждаващи контактите й с избягалия олирах. В Киев пък се спекулира около някакви нови разкрития на Александър Онишченко. Сред тях имало и записи на разговори с президента Петро Порошенко. Ако те бъдат публикувани, може да изиграят важна роля в юридическите разправии около евентуалното екстрадиране на олигарха от Германия. Този скандал обаче със сигурност влоши още повече имиджа на Порошенко, а украинците пак са пред дилема – дали да организират пореден Майдан срещу поредните управляващите, или просто повечето да си плюят на петите, особено ако ЕС скоро махне визите за тях, както обещава Брюксел.

Протестиращ с маска на украинския президент Петро Порошенко слага фиктивни криминални досиета в импровизирана тоалетна чиния по време на демонстрация срещу корупцията в правителството пред украинския парламент в Киев.
Протестиращ с маска на украинския президент Петро Порошенко слага фиктивни криминални досиета в импровизирана тоалетна чиния по време на демонстрация срещу корупцията в правителството пред украинския парламент в Киев.

 

 

Според избягалия олигарх украинският президент Петро Порошенко използва парите на Запада, за да продължава войната в Донбас и да смазва политическите си врагове.
Според избягалия олигарх украинският президент Петро Порошенко използва парите на Запада, за да продължава войната в Донбас и да смазва политическите си врагове.

Източник: в. Сега