И българи участват във военното учение “Бърз тризъбец 2014” в Украйна

И българи участват във военното учение “Бърз тризъбец 2014” в Украйна

Публикувано от:

Украйна и САЩ започнаха в понеделник съвместно военно учение в Западна Украйна, съобщиха световните агенции.

В маневрите, които се предвижда да продължат до 26 септември, участват около 1300 военнослужещи от 12 държави от НАТО, сред които България, Германия, Великобритания, Полша, Литва и Канада, а също страни, които не членуват в алианса, като Азербайджан, Грузия и Молдова.

Учението “Бърз тризъбец 2014 ” се провежда в Лвовска област на полигона “Яворив” близо до границата с Полша.

Учението се провежда по искане на украинското правителство.

То включва действия по обезвреждане на самоделни взривни устройства, провеждане на конвоиране и патрулиране. Военната база “Яворив” се намира на около 1200 километра западно от украинските области Донецка и Луганска, където през последните месеци при боевете между правителствените сили и опълченците  са загинали близо 3000 души, отбелязва ДПА.

 На този фон украинският министър на отбраната Валерий Хелетей съобщи, че държави от НАТО са започнали да доставят оръжия на Украйна.

Хелетей каза, че е обсъдил оръжейните доставки на двустранни срещи с колеги от Алианса по време на срещата на върха на организацията в Уелс на 4 и 5 септември.

По-рано НАТО даде да се разбере, че няма да изпрати оръжия на Украйна, но че нейни страни членки могат да го направят. Миналата седмица съветникът на украинския президент Петро Порошенко Юрий Луценко обяви, че пет държави от Алианса – САЩ, Франция, Италия, Норвегия и Полша – ще изпратят в Украйна съвременни оръжия и военни съветници. Четири от тях (без Франция) отрекоха.