(161020) -- BRUSSELS, Oct. 20, 2016 (Xinhua) -- European Union leaders pose for family photos during an EU Summit at its headquarters in Brussels, Belgium, Oct. 20, 2016. (Xinhua/Ye Pingfan)

(161020) -- BRUSSELS, Oct. 20, 2016 (Xinhua) -- European Union leaders pose for family photos during an EU Summit at its headquarters in Brussels, Belgium, Oct. 20, 2016. (Xinhua/Ye Pingfan)

Италия е блокирала новите санкции срещу Русия

Публикувано от:

Лидерите на ЕС изразиха на вчерашната си среща мнението, че Русия се опитва да отслаби Европейския съюз и подчертаха, че трябва да останат верни на курса си и единни в политиката си към Москва, предаде агенция Ройтерс, цитиран от БТА.

„Лидерите наблегнаха на различни прояви на руските враждебни действия – от нарушения на въздушното пространство до информационни кампании, кибератаки, намеси в политическите процеси в ЕС и други страни“, каза на пресконференция председателят на Европейския съвет Доналд Туск. „Имайки предвид примерите за това, ясно е, че стратегията на Русия е да отслаби ЕС“, каза той.

„Нашата цел не е да създаваме напрежение с Русия. Ние просто реагираме на стъпки, предприети от Москва. Разбира се, ЕС винаги е готов да води диалог с Русия, но няма да направим компромис с нашите ценности или принципи“, заяви Туск. Затова се договорихме да следваме курса си и най-вече да пазим единството на ЕС, подчерта председателят на Европейския съвет.

Европейските лидери са се договорили също да разгледат всички достъпни варианти, ако руските военни продължат да извършват авиаудари по терористични групировки в Сирия заедно със сирийската армия, става ясно от заключителния документ на срещата. В него обаче не се споменават нови санкции срещу физически или юридически лица, както беше записано в проекта на документа, отбелязва Ройтерс.

Според европейски източници дискусията за Русия е продължила по-дълго от очакваното, тъй като лидерите не са могли да решат дали в заключителния документ да включат предупреждение за евентуални ограничителни мерки, или не.

Италия е блокирала варианта, заплашващ със санкции.

Великобритания, Франция и Германия са искали ЕС да окаже максимално силен натиск върху Русия, за да я накара да спре операциите си срещу бунтовниците в Алепо, предаде Ройтерс.

Италианският премиер Матео Ренци, чиято страна има сериозни търговски връзки с Русия, заяви, че икономическите санкции не бива да бъдат използвани като част от стратегията на съюза, защото те няма да принудят Москва да преговаря за мирно уреждане на конфликта.

„Трябва да направим всичко възможно да има мирна сделка в Сирия, но е трудно да си представим, че това трябва да е свързано с допълнителни санкции срещу Русия“, каза той пред репортери след късната вечеря снощи, на която бе обсъждана стратегията на блока.

Българският министър-председател Бойко Борисов заяви пред журналисти преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел, че е за нови санкции срещу Русия заради обстановката в Сирия, ако това ще доведе до връщане на масата на преговорите.

Русия е уведомила ООН, че в продължение на четири дни няма да бомбардира Алепо по 11 часа на ден. Служители на ЕС предположиха, че обявяването на това решение е било планирано да съвпадне със срещата на ЕС, където имаше все по-сериозни нагласите за налагане на санкции.

На срещата си в Брюксел европейските лидери обещаха също по-бърза депортация на мигрантите и затягане на граничния контрол.

Целта е да не се позволи в Евросъюза да влизат хора, които не отговарят на критериите за убежище. 28-те лидери заявиха в декларация, че държавите-членки трябва да увеличат броя на хората, връщани в страните, от които са тръгнали – най-вече в Африка, както и да ускорят връщането на мигранти от гръцките острови на Турция.

Новата система за проверки по външните граници на Съюза трябва да бъде завършена до края на годината.

 

Бел. ред. : Френският президент Оланд в новата си книга „Президентът трябваше да каже това“, твърди, че джихадистката групировка е щяла да бъде спряна в зародиш, ако неговият американски колега Обама не беше се отказал да бомбардира обекти в Сирия през 2013 г.