Италианското Il Giornale: Обама губи пред Путин с всяка крачка

Противопоставянето между президентите на Русия и САЩ на фона на украинската криза по-рано би могло да се сравнява с игра на шах, а сега – с рискова игра на покер, съобщи РИА Новости, позовавайки се на италианското издание Il Giornale.

Според Il Giornale, «силите на играчите вече не са равностойни». От една страна – Владимир Путин разполага с «най-добри козове». От друга страна, другият играч – Барак Обама, работите му хич не вървят в последно време: той претърпя едно след друго поражения в играта и сега е принуден да поема по-големи рискове, за да се отиграе. Il Giornale смята, че Путин печели пред Обама във всяка игра в продължение на няколко месеца, начело с предоставянето на политическото убежище на Едуард Сноудън, след това на разоръжаването на Сирия и завършвайки с присъединяването на Крим към състава на Руската Федерация.

Последното фиаско на американския президент са неуспешните опити да преговаря относно търговските отношения с Япония, а също да осъществи по-динамични преговори между Палестина и Израел. Сега резултатите от сблъсъците в източна Украйна, където привържениците на федерализацията са посочили датата 11 май за провеждане на референдум, ще станат решаващата игра в двубоя между двамата президенти.
Арсений Яценюк и. д. премиер на Украйна, който в Рим се срещна с Папа Римски и с премиера на Италия Матео Ренци, се възползва от случая, да обвини Москва в подготовка към война. Обаче, в същия ден излезе информацията, че Киев ограничи подаването на питейна вода в Крим, подчертава италианската медия. Във връзка с това, Обама едва ли би могъл да смята Яценюк за коректен и надежден партньор.

Става очевидно, че Киев специално подгрява конфликта с източна Украйна, за да подтикне САЩ и Европа към по-активни военни действия. Въпреки това, президентът на САЩ е наясно с рисковете от ескалацията. В случай на военна намеса в източна Украйна, Русия ще има пълното право да постъпи по същия начин, а тогава Украйна много бързо може да изгуби Донбас.

С изключение на военните действия, Обама може да продължи само по пътя на икономическата война, но и тук играта няма да е в негова полза, смята италианското Il Giornale.
По-строгите санкции по отношение на членовете на руската банкова и финансова система, вече предизвикват опасения от редица европейски страни, за които Русия е един от главните икономически партньори. Също така, новите санкции могат съществено да затруднят завръщането на пленените от проруски опълченци наблюдатели от мисията на ОССЕ в Славянск. По-рано МВнР на Германия призова Москва да съдейства за освобождаването на техните граждани.