Италиански сенатори: Странно, бяхме в Крим, а там няма нито танкове, нито война. Явно са ни лъгали в Италия

Ситуацията в Крим се планира да бъде обсъдена от международния комитет по външните работи в сената в Италия. Обсъждането е инициирано след посещението на полуострова от италиански сенатори, съобщи в ефира на радио „Спутник в Крим“ организаторът на визитата, общественият деец и журналист и бивш депутат от Европарламента Джулието Киеза, предаде РИА Новости.

„Те се договориха да инициират събиране на международния комитет по външните работи, за да обсъдят ситуацията със санкциите и особено ситуацията в Крим“, отбеляза той.

Гостите от Италия взеха това решение, след като с очите си видяха как живеят кримчани и се убедиха, че на полуострова царят мир и ред, каза Джулието Киеза. По думите му, за сенаторите видяното се оказало неочаквано.

„За гостите от Италия бе голяма изненада да видят, че ситуацията в Крим е нормална. Няма никакви танкове по улиците. В Европа цари такава атмосфера, че Донбас, Крим, Украйна — всичко е объркано и повечето хора не знаят, че в Крим не е имало война и сблъсъци. Не знаят, че е имало референдум, а тези, които са чули за него, считат, че той е нелегитимен. Ръководителите, представителите на народа, които трябва да вземат решенията по същество не знаят какво се случва“, поясни той.

Главната цел на посещението на италианските сенатори в Крим е да се пробие информационната блокада около ситуацията в Крим, която съществува в Италия днес. И положителен напредък в тази насока вече има, счита Киеза. При това, по думите му, италианските сенатори не ги вълнува реакцията около посещението им, както на ръководството на Италия, така и на представителите на Украйна.

„Те са депутати, те са избрани от народа, и имат правото да знаят какво се случва тук. Понеже те не са доволни от информацията, която получават, искаха сами да проверят. Никой не може да ги спре, дори правителството на Италия. Даже и от Украйна не могат да направят това. Те вземат решенията си в името на народа. Ще има, разбира се, определени възражения. Ще дискутираме. Нас ни интересува в Италия да знаят повече за реалната ситуация тук. Защото ако парламентаристите, ръководителите не знаят за реалното положение на нещата, те не могат да вземат никакви разумни решения. Затова считам, че положителни резултати има и ще има още такива“, подчерта той.