Италиански икономист: САЩ се надяваха, че санкциите ще разгромят Русия

Антируските санкции са безполезни, тъй като те не постигнаха целите, които си бяха поставили – напротив, те доведоха до точно обратните резултати. Това е мнението на президентът на асоциацията „Да опознаем Евразия“ Антонио Фалико, предаде RT, цитиран от „Руски дневник“.

Експертът направи това изказване на посветения на Русия Трансатлантически форум, организиран от Центъра по американистика в Рим.

„Санкциите са безполезни – те вредят и унищожават взаимното доверие между всички партньори. Те не постигнаха отрицателния ефект, на който се надяваха – особено американците. Те мислеха, че Русия ще бъде разгромена. Това не се случи“, заяви Фалико.

Разбира се, ограничителните мерки нанесоха известни загуби на руската икономика, но не повече от 0,5%, допълни той. Далеч по-големи загуби нанесоха крайно ниските цени на петрола. В същото време и на европейската, и отчасти на американската икономика, санкциите повлияха доста сериозно. Европа загуби близо 35% от стокооборота, който през 2014 г. бе на стойност $300 млрд., отбеляза икономистът.

САЩ започнаха 2015 г. с 12% ръст на търговията с Русия, а към края на годината обемът ѝ се бе свил с 20%. „Така че, както виждате, санкциите нанесоха загуби, но не само на страната, която бе тяхна цел, а и на самите инициатори“, заяви Фалико.