Италианската фирма пусна ограничена серия златни айфони с лика на руския президент Владимир Путин

Италианската фирма пусна ограничена серия златни айфони с лика на руския президент Владимир Путин. В колекцията са представени само четири телефона, изпълнени в черен цвят, като всеки от тях има свой сериен номер. Серията е дело на майстори от флорентинското златарско ателие  „Перла Пена”.  

Задната част на корпуса е изпълнена от 18-каратово злато, върху което е гравиран портретът на Путин, гербът и цитат от химна на Русия. Ювелирите сами нарекоха произведението си путинфон, пояснявайки, че серията е знак на солидарност с руския лидер. Във фирмата Caviar оценяват приноса на Путин за разрешаване на сирийската криза и го оценяват като безкомпромисен политик, отстояващ интересите на своя народ в украинския конфликт. Освен това италианците приветстват решението на Русия да предостави убежище на бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън. От компанията съобщават, че путинфонът струва около 3000 евро, прогнозирайки, че той ще предизвика интерес у политическата върхушка на Русия и у топ мениджърите на големите компании. „Перла Пена” вече пусна айфони с ликовете на Леонардо да Винчи, Мохамед Али и Стив Джобс. Пресата припомня, че след  присъединяването на Крим към Русия в Урал пуснаха монети с лика на Путин, а в Москва се продават тениски с неговия портрет. НТВ уточнява, че използването на лика на държавния глава при производството на различни стоки задължително се съгласува с президентската администрация.

Самият Путин вчера посети Виена, където бе по покана на австрийския президент Хайнц Фишер. По време на визитата руският газов гигант „Газпром” и австрийската енергийна компания OVM трябваше да подпишат договор за изграждане на „Южен поток”. В навечерието на посещението на руския лидер външният министър на Австрия Себастиян Курц защити енергийния проект, заявявайки, че страната му се нуждае не просто от повече доставчици, но от повече маршрути за доставка на синьото гориво.