Исинбаева оглави руската антидопингова агенция

Двукратната олимпийска шампионка и световна рекордьорка в овчарския скок Елена Исинбаева беше избрана повторно за президент на надзорния съвет на антидопинговата агенция на Русия (РУСАДА), въпреки директното несъгласие на Световната антидопингова агенция (WADA), пише изд. Дневник.

Първоначално тя беше избрана на поста през декември. Ръководителите на WADA обаче оспориха решението и обявиха, че според тях лекоатлетката не е подходящият човек, който да възстанови РУСАДА, чиито права бяха спрени през ноември 2015 г. Това доведе до нови избори за президент и днес сутринта беше съобщено, че Исинбаева е била преизбрана, след като е била предложена за поста от Руския олимпийски комитет.

„Тази сутрин бяхме информирани от РУСАДА за новите назначения в надзорния й съвет и най-вече за избора на нов президент. Последното назначение не съответства с пътната карта, установена от WADA“, заявиха от световната антидопингова агенция пред insidethegames.

Oт WADA не са били против Исинбаева да бъде част от надзорния съвет, както беше обявено по-рано тази седмица, стига тя да не заема постовете президент или вицепрезидент.

Решението се очертава като удар по амбициите на РУСАДА за скорошно възстановяване на правата на агенцията, които бяха спрени след публикуването на доклада за държавно спонсорирана допинг схема в Русия.

По-рано днес президентът на Руския олимпийски комитет Александър Жуков прогнозира, че това ще се случи до месец май, но подобни изгледи засега няма.

Жуков вече няколко пъти през последната година призова WADА да възстанови правата на РУСАДА, защото „в противен случай е невъзможно да водим мащабна и адекватна битка срещу употребата на забранени вещества“.

Подновяването на самостоятелната дейност на РУСАДА е считано за ключова стъпка към отмяна на забраните за международно участие на руските лекоатлети и руските параолимпийци. Изборът на Исинбаева за шеф на надзорния съвет обаче може да забави процеса.

„Създаването на силна, независима и прозрачна система за борба с употребата на допинг в Русия ще бъде основната ми задача като ръководител на надзорния съвет“, заяви Исинбаева пред агенция ТАСС след назначаването й.

„Задача номер 1 е да се създаде най-силната и най-ефективна антидопингова система в света, която ще бъде уважавана и призната от световните антидопингови власти и спортната общност“, допълни авторката на 30 световни рекорда. Tя каза още, че сътрудничеството с WADA и останалите международни организации ще бъде основен приоритет.