Исакиевският събор отново е отворен за нощна рождественска служба

Исакиевският събор в Санкт-Петербург – най-големият православен храм в северната столица, за първи път от 1928 година ще приeме вярващи за нощно рождественско богослужение, съобщи “Взгляд“, цитиран от „Руски дневник“.

Службите за Рождество в този храм са прекратени, след като през 1928 година е затворен от болшевиките. Службата тази вечер ще бъде отслужена в главния олтар на  катедралата, предаде ТАСС.

„След като през 1990 година в Исакиевския събор бяха подновенибогослуженията, за Рождество се извършваха само сутрешни литургии, а нощни нямаше, разказа настоятелят на храма протойерей Алексий (Исаев). – Нощни служби се извършваха само за Великден“.

По думите му, първите вярващи вече са дошли в храма, очакват се няколко стотин души. Службата ще започне в 23.30 московско време, в нея за първи път ще звъни новата голяма камбана на катедралата – Главният Благовестник с тегло 17 тона, поставена през ноември 2015 година. Камбаните на камбанарията на Исакий, които са били премахнати за почти 80 години, бяха възстановени от воронежки леяри по чертежи от 1845 година.

Свещеникът отбеляза също, че „през последните няколко месеца служби в събора се провеждат всеки ден, сутрин и вечер, и броят вярващи се увеличава“.

Богослужения в Исакиевския събор се провеждат, независимо от музейния му статут. Сградата на храма е собственост на Санкт-Петербург, но е под охрана на федерално ниво и е в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

През лятото на 2015 година Санкт-Петербургската епархия на Руската Православна Църква се обърна към правителството на града с молба да й бъде предаден Исакиевския събор, но градските власти взеха решение да оставят храма под оперативното управление на Санкт-Петербургското държавно бюджетно учреждение на културата  (СПб ГБУК) „Държавен музей-паметник „Исакиевски събор“ и да продължи почти 20-годишната практика за съвместно функциониране на храма като музей и църква.

Исакиевският събор, построен през 1818-1858 години по проект на архитекта Огюст Монферан, се смята за една от най-красивите катедрали в Европа, построени през XIX век, и за една от най-величествените куполни сгради. В Русия тя отстъпва по мащаб само на  Храма „Христос Спасител“, в Европа – на катедралите „Свети Петър“ в Рим, „Свети Павел“ в Лондон и „Санта Мария дел Фиоре“ във Флоренция.

Всяка година Исакиевският събор се посещава от над 3 млн. туристи, той е един от най-популярните туристически обекти в Петербург.