Ирина Бокова: Работя добре както с Русия, така и със САЩ

Ирина Бокова: Работя добре както с Русия, така и със САЩ

Публикувано от:

Ролята на генералния секретар на ООН е да бъде истински посредник. Смятам, че мога да говоря с всички и да бъда този “истински посредник”, заявява Ирина Бокова в интервю за сайта на престижното учебно заведение London School of Economics. Като генерален директор на ЮНЕСКО работя добре както с Русия, така и със САЩ, посочва Бокова и дава пример с борбата с незаконния трафик на антики.

На публикациите в различни медии, че България може да издигне друг кандидат за генерален секретар, Ирина Бокова отговаря с думите, че тя е официалният кандидат на България и нито едно решение на правителството не поставя това под съмнение. Уважавам Кристалина, тя е много ефикасен еврокомисар, но българското правителство издигна и подкрепя моята кандидатура, допълва Бокова.

 

Бъдещият генерален секретар на ООН трябва да посредничи за важни решения, включително с всяка една членка на Съвета за сигурност, особено с 5-те постоянни. Генералният секретар трябва да се радва на подкрепата не само на Русия, а и на Америка, Франция, Китай,Великобритания, както и на останалите държави. Без тази подкрепа нито един генерален секретар не може да успее като такъв “истински посредник”, зявява в интервюто ИринаБокова.

На въпроса как приема факта, че я считат за проруски кандидат, тя отговаря, че на първо място е български кандидат и е щастлива, че правителството и институциите в България я подкрепят. Бокова допълва, че като генерален директор на ЮНЕСКО няколко пъти е търсила подкрепа от Русия по важни проблеми и е получила такава. Като пример посочва проблема за незаконния трафик на антики.

 

По въпроса за така наречените “кървави антики”, работихме и с американците, и с други страни. И когато трябваше да осигуря руска подкрепа, успях да го направя. Това беше ролята ми и такава трябва да бъде ролята на бъдещия генерален секретар – да посредничи за важни решения. Мисля, че съм доказала, че дълбоко вярвам в човешките права и в ЮНЕСКО успях да развия и утвърдя силна позиция по отношение на свободата на словото и безопасността на журналистите. Това е проблем, по който невинаги има консенсус във всяка една държава по света, но мисля че той е важен за доброто управление и развитие. Така че имам правилен подход, базиран върху Устава на ООН и смятам, че мога да говоря с всички и да бъда този “истински посредник”, заявява Ирина Бокова.

 

От 9 февруари аз съм официалният кандидат на България и не е имало нито едно решение на правителството, което да поставя това под съмнение. Може и да е имало някакви писания в журналистически статии, но това е всичко, което мога да кажа. Уважавам Кристалина, тя е много ефикасен еврокомисар, но политиката на правителството от самото начало е такава,заявява по повод последните публикации Ирина Бокова.

Вярвам, че българското общество напълно подкрепя кандидатурата и следи отблизо надпреварата. Разбира се, това е нещо важно за нашата страна като цяло. Когато бях избрана за генерален директор на ЮНЕСКО през 2009 година, бях първата жена и първата източноевропейка на този пост. Получавам голяма подкрепа не само от България, но и от цяла Югоизточна Европа. Както и огромен отзвук от други държави за това колко успешно за региона би било, ако кандидатурата ми е успешна, посочва в интервюто си пред London School of Economics Ирина Бокова.

 Източник: Дарик радио