Ирина Бокова призова „да заслужим това, за което мечтаем“

Новият дневен ред на Организацията на обединените нации изисква смяна на парадигмата и затова образованието е устойчивото развитие в основата на 21 век. Това бе основното послание в доклада на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова пред 38 сесия на Генералната конференция на организацията.

38-ата сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО се провежда веднага след приемане целите на развитие до 2030 г. и новия дневен ред на ООН и в навечерието на предстоящата на 30 ноември в Париж конференция за промените в климата. Хуманизмът трябва да се възстанови в битката срещу омразата, насилието и тероризма. Светът се нуждае от нова нравственост.

ЮНЕСКО не трябва да допуска връщане към такива явления от историята като Холокост, робство, геноцид, заяви Бокова. Да заслужим това, за което мечтаем, призова генералният директор. В доклада й, представен пред делегатите на 38-ата сесия на Генералната конференция Бокова отчете, че организацията се трансформира, за да отговори на новите предизвикателства и провежда сериозни реформи след тежка финансова криза, предизвикана от преустановените плащания на САЩ. (На последната среща между Джон Кери и Ирина Бокова преди две седмици в Париж, беше заявена готовност на САЩ за възстановяване на тези плащания в най-скоро време. – бел. ред.).

Източник: БГНЕС.