Ирина Бокова и премиерът на Фландрия: Културата е източник на мир

ЮНЕСКО отбеляза значението на културното наследство и хората, посветени на неговото опазване, по време на среща на високо ниво и конференция „#Unite4Heritage. Културното многообразие в условия на конфликт: Защита на наследството в името на мира“, която се проведе в Кралската фламандска академия за изкуства и науки в Брюксел, с подкрепата на правителството на Фландрия. Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, Ален льо Роа, генерален секретар на Европейската служба за външна дейност, и Хеерт Буржоа, министър-председател на Фландрия, защитиха значението на опазването на културата.

В речта си Бокова подчерта необходимостта да се „обнови начинът, по който защитаваме и споделяме наследството, така че да бъдат разпространявани такива тези, които противостоят на пропагандата на омразата и утвърждават силата на културата да помага на хората в процеса на възстановяване.“

„Не става дума само за защита на културата от атаките, а за насърчаване и впрягане на културата като източник на мир и основа за диалог“, добави министър-председателят Буржоа.

По време на събитието ЕС изрази своя ангажимент в подкрепа на опазването на културното наследство в случай на въоръжен конфликт.

Същия ден Ирина Бокова говори във фламандския парламент на тема „Новото многостранно сътрудничество за справяне с новите предизвикателства“ пред стабилността на света, в резултат на нетолерантност, бедност и изменението на климата.

Тя подчерта нуждата да се бие тревога за продължаващото „културно прочистване“ и призова към съвместни действия,така че културата да застане начело на дейностите по укрепване на мира и при спешни хуманитарни операции. „Войнстващите екстремисти атакуват културата, за да отслабят същината на „съвместното съществуване“, за да унищожат символите на диалога“, заяви тя. Бокова отправи призив и за укрепване на международното сътрудничество и за предприемането на превантивни мерки за защита на ключови обекти на световното наследство от тероризъм и ограбване, което е в основата на кампанията #Unite4Heritage. Генералният директор даде началото на кампанията в Багдад през март миналата година.

На снимката: отдясно наляво Ирина Бокова, Хеерт Буржоа, министър-председател на Фландрия и Ален льо Роа, генерален секретар на Европейската служба за външна дейност.