Иран одобри сделката за ядрената си програма

Иранският парламент одобри сделката за ядрената си програма, договорена с шест световни сили, съобщава държавната информационна агенция – IRNA, цитирана от BBC.

Сделката е минала със 161 гласа „за“, 59 – „против“, а 13 души са се въздържали. В същото време обаче депутатите настояха, че международните инспектори ще имат ограничен достъп до военните обекти.
Сделката между Иран и така наречените 5+1 – САЩ, Великобритания, Франция, Китай и Русия плюс Германия бе постигната през юли, след 20 месеца на преговори. Тя предвижда да бъдат вдигнати санкциите срещу Техеран, в замяна на ограничаване на ядрените активности на страната. Иран продължава да настоява, че ядрената й програма е с изцяло мирен характер.

В периода между 2006 и 2015 година Съвета за сигурност към ООН прие седем резолюции, в които призова Иран да спре да произвежда обогатен уран, който може да бъде използван освен с мирни цели, така и за направата на ядрени бомби. Четири от резолюциите налагаха санкции в опит Иран да се съобрази с тях.

Източник: „Стандарт“/от редактор Румен Пенчев/.