Иран изпраща кораби от военния си флот в Русия

Иранският военноморски флот ще изпрати флотилия до Махачкала, столицата на Република Дагестан, в събота, каза командващият на иранския флот, контраадмирал Хабиболлах Саяри. „Иранската флотилия, съставена от разрушителя Дамаванд и ракетния миноносец Пейкан, ще пристигне в Русия в следващите два дни“, каза Саяри.

„Плаването цели предаването на послание за мир и приятелство, насърчаването на морската култура и установяването на сътрудничество за поддържане на мира в Каспийско море“, добави той. Флотилията трябва да се включи в съвместни военни учения с кораби от Военноморския флот на Русия, отбеляза Саяри. Контраадмиралът заяви, че целта на предвидените учения е да покаже способностите на иранските военноморски сили и тяхната мощ. Освен това, той подчерта, че плаването не е свързано с последните действия на САЩ.

„Наясно сме със заплахите и различните сценарии и сме напълно подготвени за тях“, каза иранският командир и поясни, че военната доктрина на Иран е дефанзивна и се основава на възпиращата сила.