Ирак гони турците

Ирак даде вчера 48 часа на Турция да изтегли силите си от страната, което се определя от Багдад като незаконно нахлуване, или ще се изправи пред „всички налични опции“, включително обръщане към Съвета за сигурност на ООН, съобщиха световните агенции.

От кабинета на иракския премиер Хайдер ал Абади заявиха в специално съобщение, че турски сухопътни части, подкрепяни от танкове и артилерия, са навлезли на иракска територия без „одобрението или знанието на иракското правителство“. Разполагането на турски сили, изпратени да обучават въоръжени иракски групировки без съгласието на властите, е сериозно нарушение на иракския суверенитет, се подчертава в комюникето на премиера, като същевременно се отправя призив към Турция незабавно да изтегли от Ирак турските военнослужещи, разположени край Мосул, вторият по големина град в страната, който също така е и важен център на петролната индустрия.

Според Анадолската агенция нови близо 150 турски войници са пристигнали в петък в околностите на града, окупиран от джихадистката групировка „Ислямска държава“ за да обучават иракските кюрдски сили. Турският контингент, подкрепен от 20-25 танка, е разположен в района на Башика. Агенцията припомня, че присъствие на турски войници в Северен Ирак има от две години и половина в рамките на споразумение за сътрудничество и неговата цел е обучаване на пешмергите, частите на автономния район на Иракски Кюрдистан.

Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви в писмо до иракския си колега Хайдар ал Абади, че няма да има разполагане на сили в страната, докато безпокойството на Багдад не бъде разрешено. Той опроверга и появилите се в медиите съобщения, че разполагането на турски войници в околностите на Мосул е прелюдия към военна операция в Ирак.

Междувременно външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер пристигна внезапно на необявено посещение в Багдад, за да се срещне с правителствените лидери във връзка с войната срещу „Ислямска държава“, съобщи ТАСС. След среща с премиера Абади Щайнмайер отбеляза последните успехи, в резултат на които иракски градове бяха отвоювани от ИД. Той увери Абади, че не подценява „задачите, които стоят пред вас и пред международната общност“, като подчерта, че внимателно е изслушал призива на иракския премиер, и обяви, че „стабилизирането на Ирак е също толкова важно, колкото и търсенето на политическо уреждане на кризата в Сирия“. В отговор Абади посочи, че „тероризмът е заплаха не само за Ирак, но и за Европа“, като призова германското правителство да помогне за обучението на иракски войници.
В момента германски военни обучават само кюрдски бойци в Северен Ирак, отбелязва ДПА.

 

Източник: „Дума“.