Инцидентът в Турция е използван, за да бъде включена НАТО в медийната война срещу Русия

Инцидентът с руския самолет във въздушното пространство на Турция бе използван, за да бъде включена и НАТО в информационната война, заяви постоянният представител на РФ в НАТО Александър Грушко.

„Впечатлението ни е такова, че инцидентът във въздушното пространство на Турция е използван с цел да бъде включена и НАТО като Организация в разпалената от Запада информационна кампания, извращаваща и изкривяваща целта на операцията, провеждана от ВКС на Русия в Сирия“, каза той.

„Подобен род произшествия се изясняват по двустранни или военни канали. Това е устойчива практика. Това, че разясненията от руска страна бяха игнорирани, показва истинските намерения на инициаторите на свикването на Съвета. А включването в текста на заимствани формулировки за това, че удари се нанасят не срещу ИД и са съпроводени с жертви сред гражданското население, е още едно потвърждение на това“, подчерта руският представител в НАТО.

„Убеден съм, че НАТО не може да не засече и анализира детайлна информация за действията на руската авиация в Сирия въз основа на данните за обективен контрол, които ежедневно подготвя министерството на Руската федерация. Но такъв е жанрът на информационната война. Това не ни учудва, както не ни учудва и фактът, че резултатите от действията на така наречената коалиция са „загадка, заключена със седем печата“, табу за западните медии“, подчерта Александър Грушко.

По-рано турското външно министерство съобщи, че на 3 октомври руски изтребител е нарушил въздушното пространство на Турция. Впоследствие Северноатлантическият съвет излезе с потвърждение, че на територията на страната са проникнали „два самолета на РФ – Су-30 и Су-24, които са игнорирали своевременните предупреждения от турска страна“.

Руското министерство на отбраната потвърди, че само един самолет – Су-30 – „е извършил краткотрайно, за няколко секунди, влизане в турската въздушна територия“.