Инфраструктурата на Плесецк е готова за изстрелване на спътници от ЕКС

Наземната инфраструктура за изстрелването на новите космически апарати в рамките на създадената в Русия Единна космическа система (ЕКС) е създадена на космодрума в Плесецк. Това съобщи представител на Министерството на отбраната на РФ по Войските от въздушно-космическата отбрана полковник Алексей Золотухин, цитиран от РИА Новости.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу по-рано заяви, че създаването на Единна космическа система (ЕКС) ще позволи на Русия да осъществи изстрелвания както на съществуващи, така и в перспектива на балистични ракети от акваторията на Световния океан и от територията на страните, провеждащи изпитания. ЕКС ще замени средствата за предупреждения за ракетно нападение, разработени още в съветско време.

В състава на ЕКС ще влязат космически апарати от ново поколение, както и модернизирани командни пунктове, гарантиращи управлението на орбиталната групировка, приема и обработката на информация в автоматичен режим. Първият етап от системата ще бъде разгърнат през 2015 г., а до 2018 г. в нея ще влязат десетки спътници.

„В рамките на създаването на ЕКС днес в северния космодрум бе завършена работата по създаването на наземна инфраструктура да подготовка на изстрелване на космически апарати от ЕКС“, каза Золотухин.

Полковникът напомни, че най-важното събитие от развитието на Войските от ВКО през 2014 г. е началото на летните изпитания на космическия ракетен комплекс „Ангара“ и успешното осъществяване на първите изпитателни пускове на леката ракета-носител „Ангара-1.2ПП“ през юли и тежката „Ангара-А5“ в края на декември. Общо през 2014 г. от Плесецк са произведени 10 изстрелвания на ракети с космическо предназначение.