Инфлацията в Украйна достигна 24,9% през 2014 г.

Само през декември ръстът на потребителските цени в страната e бил 4%, пише в. Инвестор.

Към края на 2014 г. инфлацията в Украйна е достигнала рекордните 24,9%, показаха последните данни на статистическата служба в Киев, цитирани от РИА „Новости“.

Само през декември цените на безалкохолните напитки и хранителни продукти са нараснали с 4%. Най-значителни са били покачванията при зеленчуците (14,4%) и зърнени храни (25,7%). Ръстовете на цените на ориза, яйцата, маслото, рибата, млечните продукти, безалкохолните напитки и месото пък са били в диапазона 3-10%. Цените на тютюневите изделия са се увеличили с 2,1%, а на алкохола – с 1,3%.

Цените на отопление са се увеличили с 3,6%, а за топла вода – с 2%. Фармацевтичните продукти са се увеличили с 3,7%, а цените на автомобилите – с 12,3%. Транспортът пък е поскъпнал с 6,4%.

Първоначално украинското правителство прогнозира, че инфлацията за 2014 г. ще достигне 19%. При приемането на Държавния бюджет на Украйна за 2015 г., одобрен в края на миналата година, депутатите поставиха условие инфлацията в страната през тази година да не надхвърли 13,1%. Въпреки това украинските власти планират да преразгледат бюджета не по-късно от 15 февруари.

Украйна продължава да е в сериозна политическа криза, която се отразява на икономиката и публичния сектор. Страната е на ръба на фалит, като властите се надяват това да бъде избегнато чрез финансиране от чужбина.