Интервюто на Президента Башар ал-Асад за в. “Literarni Noviny”

Следват основни откъси и моменти от интервюто на Н.Пр. Президента Башар ал-Асад с чешкия вестник “Literarni Noviny”

  • На въпроса относно промяната в позициите на Запада спрямо Сирия през последното десетилетие г-н Президентът отговори: „Западът иска клиентски държави, управлявани от пионки. Това е основният проблем със Запада. Тук не става въпрос за демокрация, свобода или оказване на подкрепа на хората в региона. Пример за това е случилото се в Либия и продължаващите убийства в Сирия с подкрепата на Запада”.
  • В отговор на въпрос относно войната срещу тероризма и предишното сътрудничество между Сирия и САЩ г-н Президентът каза: „Ние страдаме от екстремизъм от повече от пет десетилетия. Тероризмът, в неговата остра форма, се появи в Сирия през 70те години на 20 век. Тогава ние призовахме за международно сътрудничество за борба с тероризма. Тогава никой не се интересуваше от това. На Запад не бяха запознати с този проблем. Ето защо ние винаги сме били готови да помогнем и да си сътрудничим с всяка държава, която иска да се бори срещу тероризма. Поради тази причина помогнахме на американците и винаги сме готови да се присъединим към всяка държава, която е искрена в намеренията си да се бори срещу тероризма”.
  • По отношение на последните терористични събития във Франция Президентът Асад обясни: „Когато говорим да тероризъм, за убийство на цивилни и независимо от политическата причина, съгласието или несъгласието с убитите хора, това е терористичен акт и ние сме против убийството на хора където и да е по света. Това е нашият принцип”.

Г-н Президентът добави: „Същевременно ние искаме да напомним на Запада, че говорим за тези реакции от началото на кризата в Сирия. Казвахме, че не трябва да подкрепяте тероризма и да му осигурявате политически чадър, тъй като това ще се отрази върху вашите държави и вашия народ”.

  • Относно най-добрия начин за борба с тероризма Президентът Асад каза: „борбата с тероризма не се нуждае от армия, а от добра политика. Ние трябва да се борим срещу невежеството с култура и образование, да изградим добра икономика, за да се справим с бедността, и трябва да има обмен на информация между държавите, ангажирани в борбата срещу тероризма”.
  • На въпрос дали политиката на страните-членки на Европейския съюз се е променила в посока към Сирия през последната година Президентът Асад отговори: „Има бавна и плаха промяна… поддържаме връзка с някои отговорни лица на различни нива. Разбира се, тези контакти не се обявяват, затова и ние не споменаваме имената на отговорните лица и на техните държави. Тези отговорни лица заявиха, че европейската политика е била грешна и че те желаят да поправят тази политика. Ние нямаме проблем с това, тъй като не става дума за любов и омраза, а за интересите на държавите. Но не смятам, че те ще извършат бързи промени, защото досега не сме видели коя да е европейска страна да полага сериозни усилия”.
  • Президентът Асад акцентира върху това, че: „Нито един президент не може да остане на поста си при такива обстоятелства без подкрепата на сирийското обществено мнение и сирийския народ, още повече, че сме изправени пред агресията на Съединените щати, повечето европейски страни, много страни в региона, включително някои съседи на Сирия, като Турция, Йордания, някои партии в Ливан и държавите в Залива с милиардите долари, които харчат в Сирия”.
  • Въпреки всички противоречия в твърдението, че сирийското правителство си сътрудничи с ИДИЛ, г-н Президентът наблегна на факта, че „ние се борим срещу всички видове тероризъм, независимо дали става въпрос за ИДИЛ, Джабхат ан-Нусра или други. Няма никаква причина да твърдят, че подкрепяме ИДИЛ. Ние нямаме причина да го правим”.
  • По отношение на разпространението на радикален ислям в региона Президентът Асад обясни: „Този радикален ислям, от наша гледна точка като умерени мюсюлмани, не е ислям. Няма екстремизъм в нито една религия, независимо дали е ислям, християнство или юдаизъм. Всички религии са умерени и когато има екстремизъм, то това е отклонение от религията”.

Той подчерта, че „няма причина да кажем, че тази идеология ще отстъпи в близко бъдеще, освен ако светът сложи край на потока от пари в грешна посока и в подкрепа на тази екстремистка идеология, която води до такъв вид тероризъм”.

  • На въпроса относно възстановяването г-н Президентът отговори: „започнахме да правим планове за възстановителния процес. Не става въпрос само за повторно изграждане на инфраструктурата, а и за възстановяване на хората. Но в случая говоря за икономиката”.

И добави: „Това е един дългосрочен план, който ще включва различни части от Сирия, където терористите са нанесли разрушения. Що се отнася до държавите, които биха могли да вземат участие във възстановяването, процесът ще бъде селективен и няма да е отворен за всички. Не вярвам сирийският народ да приеме участие от враждебна страна, която носи пряка или непряка отговорност за пролятата сирийска кръв по време на кризата”.

  • Относно примирието Президентът Асад каза: „Всъщност, усилията за примирие успяха в повечето области, тъй като хората, които взеха участие в тях, осъзнаха, че са се движили в грешна посока. Освен това те осъзнаха, че са били използвани като инструменти срещу пари, получени от Катар и Саудитска Арабия и в служба на тесногръдата идеология на Мюсюлмански братя, изповядвана от Ердоган в Турция. Те осъзнаха, че са навредили на своята страна, така че се обърнаха в правилната посока и тук примирието беше успешно. Така че моят отговор е, че процесът успя и че вратите за примирие са отворени сега повече от всякога. Все повече сирийци ще се присъединят към примирието и повече сирийци ще осъзнаят, че не могат да продължат да се движат в тази посока, освен ако искаме напълно да унищожим нашето общество, себе си и нашата държава”.
  • Относно руската инициатива Президентът Асад каза: „Отиваме в Русия не за да започнем диалог, а за да се срещнем с тези трудни личности, за да обсъдим основата за диалога, когато той започне: като единството на Сирия, задържане на терористичните организации, оказване на подкрепа на армията, борба с тероризма и такива неща. Що се отнася до това какво очаквам от тази среща смятам, че трябва да сме реалисти, доколкото си имаме работа с личности”. Но подчерта, че „независимо от това, ние подкрепяме руската инициатива и вярваме, че трябва да отидем като правителство, за да чуем какво имат да кажат”.
  • По отношение на международните отношения и тяхното въздействие върху Сирия Президентът Асад каза: „Всички добри отношения между Русия и Запада, и особено Съединените щати, ще се отразят положително върху региона, особено в този период и особено по отношение на Сирия. Но ми се иска да кажа, че решението трябва да дойде преди всичко вътре от Сирия”.

15 януари 2015 г.