„Интервютата с Путин“ на Стоун: Крим, кризата в Украйна и войната в Сирия

В третата част от четирисерийния филм на Оливър Стоун „Интервютата с Путин“ (The Putin Interviews), чието излъчване продължава по американския ТВ канал „Шоутайм“ (Showtime), Стоун и Путин говорят за конфликтите, в които пряко или косвено е въвлечена Русия през последните години: ситуацията около присъединяването на Крим, въоръжения конфликт в Източна Украйна и гражданската война в Сирия.
Putin and Oliver Stone
Снимка: SHOWTIME/YouTube

В третата част на „Интервютата с Путин“, излъчена на 14 юни, Путин разговаря с режисьора Оливър Стоун за основните международни събития, в които е въвлечена Русия през последните години – украинската криза и сирийската гражданска война. Какво мисли за тях руският лидер?

„САЩ яхнаха коня на украинското недоволство“

Путин започва разговора за кризата с властта в Украйна (края на 2013 – началото на 2014 г.), която доведе до свалянето на президента Виктор Янукович, присъединяването на Крим към Русия и  гражданската война в източната част на страната, със следното признание: украинците искрено се стремят към Европейския съюз. Политикът подчертава, че мащабната корупция и неравенство в Украйна след обявяването на независимостта ѝ са още по-големи, отколкото в Русия през 1990-те години. „Разбира се, хората си мислеха, че присъединяването към стандартите на ЕС ще ги избави от това унизително положение, в което се оказаха от началото на 1990-те години“, съгласен е Путин.

Но в същото време, смята той, асоциирането на Украйна към ЕС, за което Янукович се договори през 2013 г., е нечестно спрямо Русия. Този ход фактическо отваря пазарите на Русия, за които тогава е в сила нулева митническа ставка с Украйна, за стоките на ЕС, нанасяйки удар на руските производители.

Когато Янукович, след обсъждане на проблемите с Путин, отлага подписването на споразумението за асоцииране, в Киев започват вълненията на Майдана, подкрепени от Запада. „Нашите партньори в Европа и САЩ яхнаха коня на недоволството на хората и вместо да изяснят какво се случва, подкрепиха един държавен преврат“, подчертава Путин.

Според него в Украйна през 2014 г. се случва именно въоръжен преврат, в който са задействани десни радикалисти. Грешките на новото ръководство на Украйна, включително опитите им да подтискат рускоезичното население в източните райони, хвърлят страната в хаос и фактически там настъпва гражданска война. Според Путин частично за това е виновен Западът, заел едностранна позиция.

„Не ние решихме да присъединим Крим“

„Като погледнете назад, грешка ли беше анексирането на Крим (през 2014)?“, пита Оливър Стоун, изброявайки негативните последици за Русия: западните санкции и засилването на международното напрежение. Президентът на Русия отговаря с усмивка: не Русия присъедини Крим – кримският парламент, избран още при украинската власт, реши да проведе референдум за присъединяването към Русия. Резултатът е известен – над 96% гласуваха Крим да влезе в състава на Русия.

Що се отнася за руските войници без опознавателни знаци, появили се в Крим малко преди референдума, Путин подчертава, че единствената им задача била да подсигурят сигурността на кримчани срещу евентуални заплахи от украински националисти. „Хората трябва да се чувстват в безопасност“, казва президентът.

След присъединяването на Крим към Русия отношенията между Москва и Киев рязко се влошиха. Въпреки това Путин смята, че рано или късно те ще се оправят. „С Украйна ни свързват хиляди нишки. Украинският и руският народ са не просто близки роднини – те са почти едно и също“, убеден е руският политик.

„Не можем да допуснем усилване на терористите в Сирия“

В една от сцените на „Интервютата с Путин“ Путин и Стоун са в оперативния център на президента, откъдето той се свързва с руските щабове в Сирия и може денонощно да получава актуална информация за хода на военната операция на Русия в арабската страна. В отговор на въпрос защо Русия се е въвлякла в сирийската криза, Путин казва, че основната цел е да не се допусне в Сирия да се повтори иракския или либийския сценарий, където след свалянето на авторитарните лидери настъпи пълен хаос.

„Има и утилитарни задачи“, казва политикът и припомня, че хиляди руснаци и граждани на бившите съветски републики в Централна Азия воюват в редиците на „Ислямска държава“ и други терористични групировки в Сирия. Не бива да се допуска те да се върнат в Русия, подчертава президентът.

Руският лидер е убеден: Русия е единствената страна, която се намира в Сирия законно, по покана на легитимното ръководство на страната (правителството на Башар Асад). Путин обаче прави една уговорка: „В същото време си даваме сметка, че и ръководството на Сирия също допусна определени грешки в изграждането на отношенията в собствената си страна“. Путин подчертава, че в Сирия Русия продължава да си сътрудничи със САЩ и страните от региона, които се борят с тероризма – победата над тях остава приоритетна задача.

https://www.youtube.com/watch?v=hhU8QkyBJ0I

 

Източник: Руски дневник