„Интервютата с Путин“ на Оливър Стоун: ядрената война, Сноудън и свободата

„Шоутайм“ (Showtime) продължава да излъчва епизоди от четирисерийния филм на Оливър Стоун за Владимир Путин. Във втората част знаменитият режисьор и руският президент обсъждат опасността от ядрена война между Русия и САЩ и съдбата на Едуард Сноудън, бившия сътрудник на ЦРУ, който се укрива в Русия.
putin vladimir
Снимка: Kremlin.ru

След излъчването на първата част на филма „Интервютата с Путин“ (The Putin Interviews) американската преса обвини автора Оливър Стоун, че има пристрастия и проявява излишна симпатия към президента на Русия Владимир Путин. „Стоун изобщо не изглежда достатъчно скептичен“, отбелязва „Върайъти“ (Variety). „Ласкателство, но малко скептицизъм“, съгласен е и „Ню Йорк Таймс“ (The New York Times).

Между другото, самият режисьор реагира спокойно на критиките: според него филмът му помага на западния зрител да види една алтернативна гледна точка, което е много важно в момент, в който между Русия и Запада има напрежение. „Путин знаеше, че ще го изслушам обективно“, каза Стоун в ефира на „Късното шоу“ (The Late Show). „Мисля, че трябва да гледате филма“. На 13 юни в ефира на „Шоутайм“ излезе втората серия на поредицата. За какво си говорят Стоун и Путин в нея?

Ядрено оръжие и Трета световна война

По повод проблема с разполагането на системи за ПРО в Европа, Путин припомня: Русия предлагаше на САЩ и Европа да разработят съвместни системи за ПРО, но Западът ѝ отказа. „За да запазим стратегическия баланс на силите, сме принудени да развиваме наши ударни ракетни системи“, коментира руският лидер.

Путин отбелязва, че Русия може да се окаже обкръжена от системите на западното въоръжение. Подобна заплаха я принуждава да засилва военната си мощ, което на свой ред води до нова гонка във въоръжаването. „Това е голяма грешка“, смята Путин.

На въпрос на Оливър Стоун „При евентуална „гореща“ война, САЩ ли ще доминират?“, Путин отвръща: „Не“. Според политика, ако между Русия и САЩ/НАТО действително избухне война, никой няма да оцелее – и ракетно-ядрените щитове тук играят по-скоро отрицателна роля, тъй като те само създават илюзия за защитеност. Единственият изход от сложната ситуация според него е да продължи диалогът, колкото и тежък да е той.

Избягалият в Москва Сноудън

Едуард Сноудън, бивш сътрудник на ЦРУ, който разкри пред медиите информация, доказваща, че САЩ са следили граждани на САЩ и други държави, получи политическо убежище в Русия през 2013 г. В отговор на въпрос на Стоун дали Путин подкрепя стореното от Сноудън, президентът казва: „Не. Ако нещо не му е харесвало на работното му място, е трябвало просто да напусне“.

Въпреки това Путин не смята Сноудън за предател и твърди, че той не е предавал на Русия секретна информация за САЩ. Освен това Путин споделя мнението, че американските власти са отишли твърде далеч в следенето на собствените си граждани и жителите на други държави: „Да шпионираш собствените си съюзници е просто неприлично“.

Американците, потвърждава Путин, са молили Русия да предаде Сноудън, но Москва им е отказала. Политикът припомня пред Стоун, че Русия е предлагала на САЩ да подпишат договор за сътрудничество, предвиждащ включително взаимното предаване на престъпници, но американците отказали. А Русия няма никакво намерение едностранно да се екстрадира Сноудън, който по никакъв начин не е нарушил руското законодателство.

Гейове, свобода на словото и демокрация

Стоун задава на Путин редица въпроси за вътрешната обстановка в Русия: доколко тамошното ЛГБТ общество живее в безопасност, дали се спазва свободата на словото и дали изобщо тази страна може да се нарече демокрация или, както смятат западните ѝ критици, това е традиционалистка авторитарна държава.

Правата на гейовете и лесбийките, според Путин, по никакъв начин не са ограничени в Русия. „Нямаме никакви гонения по полов признак“, подчерта политикът, като отбеляза, че много хора с нетрадиционна ориентация в Русия постигат големи успехи. А действащият в страната закон, забраняващ гей пропагандата сред непълнолетните, според Путин, е създаден изключително с цел грижа за подрастващото поколение. В същото време президентът е съгласен с реплика на Стоун, че Русия е доста консервативна страна, макар и не толкова, колкото са ислямските държави.

Путин е убеден, че в Русия всичко е наред и със свободата на словото. „Имаме стотици телевизионни и радио компании, държавата изобщо не ги контролира. Това е просто невъзможно“, казва той пред Стоун. Що се отнася до демокрацията, политикът твърди, че Русия все пак се отличава от западните страни с вековни традиции в сменянето на властта: в продължение на векове тук е имало монархия, след това няколко десетилетия са управлявали комунистите и едва през 1990-те е дошло времето на свободата. „Разбира се, невъзможно е да си представим, че днес или утре у нас ще настъпят същите порядки като в САЩ, Германия или Франция“, признава президентът. „Обществото трябва да се развива постепенно, поетапно“.

https://www.youtube.com/watch?v=MEC66jZ7qvI

https://youtu.be/sgBDYC-1kcs

Изтoчник: Руски дневник