Инж.Николов: „Нашето  поколение е задължено да направи моста на  история“

НД Русофили  разгърна широка дейност  по съхранението и възстановяването на повредени и разрушени от времето и хората паметници, както и издигането на нови такива, за да се запази историческата правда за събитията, героите и истината за идните поколения. За  материалните символи на народното преклонение към загиналите руски и съветски воини  разговаряме с инж. Георги Николов, член на Изпълнителното бюро на НД Русофили.

 

-Инж. Николов, вече 10 години се занимавате с възстановяване и изграждане на паметниците. Първият паметник, който открихте тази година е паметната плоча на Драган Цанков. Разкажете ни за делото, значението и ролята на Драган Цанков в изграждането на нова България.

 – НД Русофили заедно с  Международната Славянска община „Перун” на 27 февруари 2014 г. открихме памятната плоча на Драган Цанков /09.11.1828г-24.03.1911г/ на съимения булевард в София.

Той е български политик, книжовник, църковен деятел, почетен председател на българското книжовно дружество, ярка личност и строител на съвременна България. Завършва Априловската гимназия в гр. Габрово, учи в Одеската семинария и в гимназията в гр. Киев, след това във Виена. Там през 1852г. издава Българска граматика на немски език. След Априлското въстание заедно с Марко Балабанов посещава редица европейски столици – Лондон, Париж, Виена, Рим, Петербург, където пледират в полза на българските национални интереси.

По време на руско-турската война е в българското опълчение, а след сключване на мирния договор е вицегубернатор на гр. Свищов, а после  на гр. В.Търново. Осем пъти е бил народен представител, два пъти Министър председател и един мандат Председател на Народното събрание.

Според Драган Цанков националните приоритети са три: конституционализмът, вярата и славянството начело с Русия. Това е повод за поставянето за паметна плоча на Др. Цанков.

Всеки който минава през бул.Драган Цанков може да си спомни за него.

Известно е, че Освобождението на София от турско робство е дело на армията на ген.Гурко. На 1 март 2013 година е открит паметник, посветен на първоосвободителите на София – ген. Пьотр Черевин и есаул Бариш Тищенко в столичния квартал “Требич”. Може ли да ни разкажете повече за историята на освобождението на нашата столица? Чия е идеята за  монумента на това място?

 – Така е, затова ненапразно има бюст на ген. Гурко  пред кабинета на софийския градоначалник, но решителната роля за освобождението на София от турско иго по време на Руско-турската война  изиграват Кавказката казашка кавалерийска бригада и Осма донска батарея под командването на генерал Пьотр Александрович Черевин.

Те се установяват в района на с.Требич и задачата им е да атакуват София на 24.12.1877 г. Един ден по-рано командирът на Шеста сотня от Кубанския полк есаул Бариш Тищенко забелязва, че турският гарнизон се изтегля от града. Тази информация незабавно е  предадена на ген. Черевин и се иска разрешение за подкрепление да превземе града. Така на 24.12.  есаул Тищенко навлиза в София, превзема конака, сваля турското знаме и поставя руското. Част по-късно в града влиза и ген. Черевин с бригадата. От север навлизат войските на ген. Велиаминов, а от изток  войските на ген. Раух, предвождани от ген. Гурко.

В тяхна памет и преклонение беше издигнат паметник в кв. Требич, София. Същият е посветен на Н.В. Всерусийския Император Алексадър Втори и руските първоосвободители – ген. Черевин и есаул Борис Тищенко. Идеята за паметника е на Международната Славянска община „Перун” , а разработването на проекта и финансирането на изграждането е на НДР, МСлО „Перун” , фирма „ФИЛТО-ЕС”, Дончо Шиков, Тодор Батков, Георги Николов и други. Автори на проекта са скулпторът Красимир Ангелов и арх. Венцислав Йочколовски.

 – Кажете ни, паметника-композиция на четирите кръста в Ботевград, са символ на какво и кои са авторите?

– При изучаването на историята за освобождението на  София от турските войски се установи, че решителните битки са били по върховете на Стара планина – върховете Богдан, Баба, Шиндерника и Витиня.

На 29 ноември 1877 година руските войски под командването на ген. Гурко освобождават Орхание (Ботевград) и разквартируват полковете, чакайки заповед за атакуване на София.  С участието на местното население на 27 декември с.г. започва уникалният във военната стратегия и тактика зимен поход през заснежения и мразовит Балкан за освобождението на София.

Паметникът представлява композиция от четири кръста с различна височина, символизиращи битките на четирите върха и бюстовете на командирите на полковете, сражавали се там. Той е построен от община Ботевград и НДР с активното съдействие на кмета Георги Георгиев и Председателя на НДР- Енчо Москов и тържествено открит на 09.11.2009г. Автори на проекта са скулпторът Красимир Ангелов и арх. Венцислав Йочколовски.

-На 3 март 2013г. е открит паметник на полк. Тимирязев в гр.Стрелча. Кои са инициаторите и защо  в този град?

-Населението на гр. Стрелча на 31 декември 1877 година посреща с вълнение и радост руските братя-освободители от Втори дивизион на Екатеринославовския драгунски полк под командването на полковник Николай Аркадиевич Тимирязев.  Бюст-паметникът на полк. Тимирязев е по инициатива на кмета на общината Иван Евстатиев. Проектът е на скулптора Спас Кирчев. Паметникът е изграден с даренията от НДРусофили, ТЕКСИМБАНК АД-София, Иван Евстатиев-кмет, „ОПТИКС” ЕООД-София, „АСАРЕЛ-МЕДЕТ” АД – Панагюрище и други фирми и отделни лица.

– Приятно е да си спомним, че сред тези, които са освободили България е и синът на великия руски поет, талантливият военачалник, храбрият  и добър човек –Александър Александрович Пушкин. Има ли в България паметен символ на ген. Пушкин?

– А. А. Пушкин /06.07.1833г.- 19.07.1914г./, герой от руско-турската война и син на великия поет А.С. Пушкин. Известно е, че 13 –ти  хусарски нарвски полк, командван от него в състава на Източния руски фронт е участвал в разгромяването на турските сили на 24.11.1877 г. в района на Златарица, което е довело до обрат в хода на Освободителната война.

НД Русофили, Дружество русофили–гр.Златарица и Международната славянска община „Перун“ се обединиха  и финансираха направата на паметната плоча за генерал Пушкин по повод 100-годишнината от смъртта му, която правят като дарение за града. Тържественото откриването ще бъде на 19 юли 2014 г, в деня на кръглата годишнината от смъртта на генерал Пушкин.

– Всеки, който е бил в Казанлък няма как да не е видял  скулптурата в цял ръст  на ген.Скобелев. Кои са авторите на паметника ?

-В чест на 135-та годишнина от Руско-турската война и десетата годишнина от създаването на Национално Движение Русофили, община Казанлък и НДРусофили издигнаха паметник на генерал Михаил Д. Скобелев в прослава и признателност на руските воини, освободили България от турското робство.

Позлатената скулптура в цял ръст на Скобелев, като бижу стои  по средата на кръгово  кръстовище в град Казанлък. Паметникът е дело на арх. Венцислав Йочколовски с вградена скулптура на н.х. Ангел Спасов и открит на 07.09.2013г.

   -Ръководството на община Павел баня  също е  мотивирано, че трябва да се направи  паметник на Великия Княз Павел Александрович на мястото на един запустял фонтан. Ще участва ли НД Русофили в този проект?

 -Национално Движение Русофили е съпричастно с инициативата да се издигне паметник на Великия Княз Павел Александрович (1860 -1919г.). Според учените- историци, името на великия княз Павел Александрович е дало  названието на града, по-рано наричан просто “Баня”. Разговорите да бъде увековечено името на княз Павел Александрович Романов и да се издигне негов паметник в гр. Павел Баня досега вървят в творческа посока, както от страна на Общината и Общинския съвет, така и от страна на проектантите.

Ние сме готови  да окажем съдействие в проучването, проектирането и в изграждането на паметника.

-Какви други проекти да очакваме от  НД Русофили?

НДР безвъзмездно изработи и предостави проект за паметник за препогребение на руски войници, загинали в Нова Загора по време на Руско-турската война. Те  са  погребани на градските гробища, до които трудно може да се стигне и ние имахме  предложение да се направи  в града  паметник-костницата.

За съжаление,  общината и обществените формации в града от доста време  не могат да дадат старт за изграждането на паметника. На този етап е решено да бъде изграден и открит възпоминателен паметник на руските воини без костохранилище. Предполага се, че откриването може да стане на 3 март 2014г. Като интелектуален материал паметника е готов, остава да се реализира  във  вид на мемориал.

По-голямата задача, която сме си поставяли за тази година е  изграждане на паметника на акад. Д.С. Лихачов.   В София, в кв.Обеля до  булевард Лихачов има самостоятелна градинка. Хубаво е по правилата на урбанизацията да се съчитават имената на улиците и булеварди с паметниците. Предложението ни е именно тук, в най- атрактивната част на тази привлекателна градска градина да се проектира  и изгради мемориал на акад. Лихачов, като израз на признателността на българския народ за неговия принос за прославата  на българския дух , писменост, история и култура. Лихачов един от малцината, които се казали топли думи за България, за приноса на България за разпространението на православието. Той  е първи носител на Ордена Кирил и Методи. НД Русофили наскоро издаде книга на Лихачов  „Симетрия на времето“.

Русофили прие задачата заедно с Международна славянска община „Перун“ да се направи проект.Той бе внесен  на обществено обсъждане в столична община и от там  се даде съгласие да се прави паметника. Проекта е в идейната си фаза и сега се започва да се работи по работния проект. Имаме вече макет как ще изглежда бюст паметника. Идеята е да е готов  до края на септеври, когато се навършват 15 години от смъртта на Лихачов.