Имперският руски балет ще изнесе спектакъл в Античния театър на Пловдив

Имперският руски балет идва в Пловдив с балетен спектакъл на Античния театър на 26 юни от 20.30 ч. Виртуозните танцьори от една от най-великите школи в света гостуват под тепетата с „Кармен – сюита“ и „Болеро“. Те идват в града за втори път, след като близо десетилетие не бяха показвали изкуството си у нас, съобщи „Марица.бг“.

Трупата е създадена през 1994 г. по инициатива на Майя Плисецкая. Идеята възниква по време на нейните юбилейни гастроли в Япония по програма на солиста на „Болшой театър“ Гедиминас Таранда, който сега е художествен ръководител и директор на балета.

Името на трупата е реверанс в памет на императорското семейство, което има изключителен принос в развитието на руската култура, в т.ч. в създаването на „Болшой“ и „Мариинский“ театър, където се ражда и израства славата на руския балет.

За годините на своето съществуване Имперският руски балет завоюва любов и признание по целия свят, от Япония, Китай, Австралия и Нова Зеландия през страните на Европа, до Бразилия, Уругвай и САЩ. С балета си сътрудничат най-големите звезди – Майя Плисецкая, Патрик Дюпон (Парижка опера), Фарух Рузиматов, Диана Вишнева (Мариинский театър), Николай Цискаридзе, Надежда Павлова, Людмила Семеняка, Владимир Малахов и Джулия Кент (Американски балетен театър), Тамие Кусакари (Япония) и много други. Спектаклите, поставени от Имперския руски балет, са в „Златния фонд“ на световното балетно изкуство.

Събитието ще бъде съпътствано и от танцов фестивал и майсторските класове Grand Dance Academy, които Жокер Медия организира за първи път тази година от 1 до 12 юли в СОК Камчия с ексклузивното съдействие на Академията на Болшой театър (МДАХ). Има записани вече над 50 участници от цял свят: България, Русия, Дагестан, Украйна, Република Южна Африка, Турция.