«Имиджът на Русия зад граница целенасочено се дискредитира»

Константин Косачoв разказва пред «Лента.ру» за особеностите на «меката сила»

“ Това се прави с цел отблъскване от Русия на нейните потенциални партньори и да я скара със съседите. Борбата с това е правдивата информация за Русия, нейните приоритети и култура. На Москва й предстои да се научи по-ефективно да използва „меката сила“.

«Лента.ру»: На сайта на Россътрудничество е казано, че задачата на това ведомство е «формиране на позитивен имидж на Русия зад граница» и преодоляване на негативните стереотипи за нашата страна. Какви са днес проблемите с имиджа на Русия ? Кое не е както трябва?

Косачев : Главният проблем на имиджа на Русия зад граница се заключава в това, че той е предмет на целенасочена дискредитация. И това е свързано изключително с геополитиката. Образът на Русия, в отличие от образите на много други страни се оказва зависим не само от това, което се случва у нас или от нашето поведение на международната арена, колкото от това, какво място искат да наложат на нашата страна държавите, които водеха студена война с СССР, а след неговото разпадане  решиха, че са победители. Американците и техните съюзници в началото на 90-те години направиха погрешния извод, че тяхната ценностна система, интереси, икономически и социални отношения са безалтернативни и са единствено възможни. Оттогава те се стараят да фиксират ситуация, при която в света съществува само една „правилна“  политико-икономическа система, само един център на силата. Но светът не стои на едно място. И ако СССР е рухнал, това не означава, че така наречената западна система е единствено възможна. Съвременна Русия, както и много други страни са готови да приемат някои елементи от този модел, а други – не. Ние имаме собствен поглед на това какъв трябва да бъде светът – безопасен, справедлив и в еднаква степен комфортен за всички. Следователно, той трябва да бъде полицентричен. И ето тези разногласия по повод бъдещото устройство на света, това противостояние на мирогледите е причината, заради която Западът се старае да дискредитира Русия, приписвайки й това, което не съществува в действителност. Ние имаме много проблеми и недостатъци, но точно този образ на Русия, който се създава с усилията на Запада, радикално се отличава в отрицателен смисъл от това какво представлява нашата страна в действителност…

А как се получи, че днес в Украйна не само не обичат Русия като държава, но често буквално ненавиждат нейните граждани ?

Първо, за това са виновни днешните украински власти. Те се опитват да превърнат Украйна в моноетническа националистична държава. Второ, отговорността лежи на съюзниците на Майдана със Запада.

pic_baee0dce8d841a462052402256fcea60

               Помощник държавният секретар на САЩ Виктория Нуланд

                              се прослави с раздаването на бисквити на участниците в Майдана.

Примерът на Украйна за сетен път доказва, че прословутите европейски ценности са не друго, освен прикритие за постигане на геополитически цели. Спомнете си как Вашингтон и Лондон ругаеха Президента на Югославия Милошевич за неговия сръбски национализъм. Или как днес Брюксел критикува лидерите на Унгария и Словакия за това, че те провеждат собствена национална политика.

В същото време Киев издига в ранг на държавна идеология не нещо като национализъм, а чист шовинизъм  — «Украйна на украинците»… и  това не предизвиква реакция у никого от европейските лидери !  Напротив, оказва се подкрепа на украинските власти. Този национализъм е изгоден на Евросъюза, тъй като антагонизира Украйна и Русия…

Цялото: http://lenta.ru/articles/2014/10/27/kosatchev/