Изчезна връзката с представителя на руския президент в Славянск

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков съобщи, че по нареждане на Владимир Путин в югоизточна Украйна е бил изпратен специалният представител на руския президент Владимир Лукин, който трябваше да води преговори със задържаните чуждестранни военни наблюдатели.

„След началото на наказателната операция, руската страна не може да установи контакт с Лукин. Изключително сме обезпокоени, защото в зоната на наказателната операция се намира не само специалният представител на президента Лукин, с когото не успяваме да установим връзка, но и руски и чуждестранни журналисти“, каза Песков и добави, че Русия изисква от Киев мерки за осигуряване на тяхната сигурност.

Напомняме, че руският президент Владимир Путин получава подробна информация за развитието на ситуацията в Югоизточна Украйна, за началото на операцията, в която са задействани въоръжените сили, както и бойна авиация, отбеляза Песков.

„В действителност, тогава когато Русия полага усилия за уреждане на конфликта, киевският режим тръгна да обстрелва с бойна авиация мирни селища, започна наказателна операция, фактически унищожавайки последната надежда за изпълнение на женевските договорености“, заяви прессекретарят на Путин.

Напомняме, че на 2 май около 5:00, украински военни започнаха мащабна спецоперация в Славянск, в резултат на която са загинали трима души: два украински пилота и един проруски опълченец. Продължава да постъпва информация за ранени, но точният брой все още не се съобщава.