Изтребители МиГ-31 на Камчатка прехванаха „вражеска“ ракета, изстреляна от подводница

Изтребители МиГ-31 от Тихоокеанския флот проведоха успешно прехващане на крилата ракета, изстреляна от подводница на условен противник, съобщи на 1 юли представителят на пресслужбата на Източен военен окръг на Русия капитан І ранг Роман Мартов.

По неговите думи, в рамките на плановата бойна подготовка във въздуха са били вдигнати самолети от Елизовската авиобаза на морската авиация на флота.

„Пред екипажите бе поставена задача да открият и унищожат крилата ракета „Гранит“, изстреляна от атомна подводница и осъществяваща полет със свръхзвукова скорост в долните слоеве на стратосферата. Търсенето и откриването на крилатата ракета изтребителите-прехващачи МиГ-31 осъществиха съвместно със самолетите А-50“, поясни Мартов.

В резултат ракетата е била открита и успешно унищожена от двата екипажа на МиГ-31 в зададените граници, въпреки сложните метеорологични условия в Камчатка.

Едновременно с това в Източен Сибир, в Бурятия, на учения са излезли и подразделенията за радиоелектронна борба (РЕБ). Те ще отработят защита на войските от високоточно оръжие на „противника“ с помощта на най-новите комплекси „Борисоглебск-2“, съобщи още Гордеев.

По неговите думи, в ученията ще участват над 200 военни и около 30 единици въоръжение и техника.

„В хода на полевото обучение на военнослужещите предстои да изпълнят редица специални задачи по организиране на системата за радиолокационна борба в интерес на действията на войските за отбрана и настъпление, а също така ще отработят въпросите за скрито преместване и разполагане в бойни условия“, уточни Гордеев.

Комплексите „Борисоглебск-2“ са предназначени за радиоразузнаване и заглушаване на линии на къси и ултракъси радиовълни от радиовръзка както наземна, така и авиационна. В състава на всеки комплекс влизат до девет единици подвижна техника.