Оборудването на шест руски военни бази в Арктика на практика е завършено

Оборудването на шест руски военни бази в Арктика е на практика завършено, съобщи високопоставен източник от Генералния щаб на РФ, предаде ТАСС.

„Съгласно директивните документи, към 1 декември на практика е завършена работата по разгръщането и оборудването на шест военни бази на арктически острови и континентални полярни части на Русия“, каза събеседникът на агенцията по време на петия международен форум „Арктика: настояще и бъдеще“.

Той припомни, че базите са разгърнати на островите Котелни (Новосибирски острови), Земя Александър, Среден, както и в селището Рогачево (Нова Земя), на нос Шмид и остров Врангел (в Чукотски автономен окръг).

„На тези острови и на нос Шмид вече са построени или реконструирани първичните обекти от инфраструктурата, в това число и административно-жилищните комплекси – военни градове от затворен тип – летища, бойни позиции на арктическите части и подразделения“, поясни източникът.

По думите му, в новопостроените комплекси във всички шест бази до Нова година ще пристигнат „стотици руски военнослужещи“.

През 2016 г., разказа събеседникът, военните ще продължат да строят и усъвършенстват арктическата инфраструктура, както и да комплектуват войскови групи, въоръжения и техника.

„Усилването на групировките в арктическата зона се планира да завърши до 2016 г., като за 2017 г. е предвидено да бъде завършено изграждането на останалите инфраструктурни обекти и усъвършенстването на летищната мрежа, за да може до 2018 г. в Арктика да има самодостатъчни мобилни войскови групи“, добави източникът.

По-рано представителят на пресслужбата на министерството на отбраната на Русия по Въздушно-десантните войски Евгений Мешков съобщи, че руските десантчици планират да извършат масов десант на личния състав и товар в района на Северния полюс през първото полугодие на 2016 г.