Източник от НАТО: няма да има III световна, ЕС не иска да воюва за Украйна

Северноатлантическият океан избягва въоръжена намеса в конфликта в Югоизточен Донбас, тъй като много държави от ЕС, които са членки на НАТО, не искат да воюват за Украйна, пишат украински медии, позовавайки се на високопоставен източник от алианса, предаде „Взгляд“, цитиран от „Руски дневник“.

„Нека бъдем честни: позицията на много държави от ЕС, които членуват в НАТО – те не искат да воюват за Украйна. Затова Трета световна война няма да има“, каза източникът в интервю за „Радио Свобода“. „В същото време светът може и трябва да подкрепя Украйна, да усили нейната армия. И Украйна може сама да ограничи заплахата за себе си, като стане по-силна и проведе реформи“, допълни източникът.

Според него НАТО не е доволен, че част от украинските чиновници „не работят в пълна сила за реформите“.

С призив за реформи към Киев в сряда се обърна и шефът на МВФ Кристин Лагард, като намекна, че ако няма напредък, фондът може да спре финансирането.

„Без съществени опити да се възродят държавните реформи трудно може да се прогнозира дали програмата за подкрепа на МВФ ще продължи и ще бъде успешна“, каза Лагард, цитирана от газета.ру. Тя допълни, че е обезпокоена от слабия напредък в борбата с корупцията в Украйна и предупреди, че Украйна е изправена пред опасността отново да се превърне в пример за провалена икономическа политика, „както се случи неотдавна“.

Малко след това изказване в съобщение на сайта на украинския президент Петро Порошенко Киев обяви, че той е провел телефонен разговор с Лагард и я е уверил, че Украйна ще продължи реформите, независимо от кризата в отношенията между правителството и парламентарната коалиция, предаде газета.ру. Страните са се договорили да бъде изготвена пътна карта за приоритетните реформи.